Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hivpositiva "Anders" rädd för att bli diskriminerad

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 16:57.
Suddgummi som suddar ut ordet HIV.
Bild: All Over Press

Egentligen heter Anders inte Anders men han vill inte komma ut med sitt riktiga namn eftersom han är rädd för att bli diskriminerad. Först när stigmat är borta vill han prata om det offentligt.

Anders har levt med hiv i tolv år. Redan innan han fick diagnosen visste han vad det innebar att vara hivpositiv eftersom en av hans vänner också var det.

- Jag förstod hur viktigt det var att testa sig så jag gjorde det en gång varje år. 2004 visade testet positivt, berättar han.

Trots att han visste att han inte skulle dö blev han lite chockad eftersom han inte hade några symptom.

- Det tog tid för mig att förstå att jag är hivpositiv, men det som hjälpte mig mycket var så kallat kamratstöd. Där fick jag prata och lyssna på andra som också fått diagnosen under det senaste året, säger han.

Rädd för att bli diskriminerad

Trots att hiv i sig själv inte är någon dödsdom är det en sjukdom som är ganska svår att leva med på grund av stigmatiseringen.

- Hiv smittas via sex och man pratar inte om sex, så därför skäms man om man fått en sjukdom på det sättet. 2004 visste man inte heller att hiv inte smittar om man är under behandling.

Hiv smittas via sex och man pratar inte om sex, så därför skäms man.

Det som var värst för Anders var att han trodde att ingen skulle vara intresserad av honom eller våga ha sex med honom.

- Ganska länge hade jag inget sexliv. Jag var också rädd för att bli diskriminerad, säger han.

Anders kunde gå vidare med hjälp av kamratstödet. Han fick också träffa en sexualrådgivare och en psykolog. Tre månader efter diagnosen berättade han om sjukdomen för sina föräldrar och vänner – och alla tog det bra.

- Det som har varit problem då och då är möjliga sexpartner. Finska lagen säger att om man vet om sin diagnos måste man berätta innan man har sex. Jag har alltid berättat och det finns vissa som tackat för att jag berättat men sedan sagt att de inte vill ha sex eftersom de är för rädda.

Informationen är för gammal

Anders vill inte komma ut med sitt riktiga namn förrän stigmatiseringen kring hiv och aids är borta. Han berättar att många hivpositiva är rädda för att berätta eftersom de kan bli diskriminerade.

- Folk har gammal information om hiv eller aids. De tror att man dör inom några år om man har hiv. Många tror också att hiv smittas via mygg, bastu eller om man kysser varandra. Det finska samhället har inte fått någon uppdaterad information, säger han.

En pillerburk av märket Truvada, som är en hivmedicin.
Bildtext Med hjälp av medicinering försvinner inte viruset men mängden hivvirus i blodet kan bli så liten att det inte längre är mätbart.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Anders tycker ändå inte att sjukdomen är något han alltid borde föra fram i varje diskussion.

- Hiv är bara en kronisk sjukdom. Om jag skulle ha diabetes skulle jag heller inte presentera mig ”Hej jag heter Anders och jag har diabetes”. Hiv är inte min personlighet.

Det största problemet är att folk inte vet vad hiv är i dag. Vi vet inte att man kan leva ett helt normalt liv fastän man har hiv.

- Det är lätt att behandla och en hivpositiv kvinna kan tack vare medicinering föda ett helt friskt barn. Hiv smittar inte heller om man får behandling.

Inte så lätt att bli smittad

Anders tycker att man kan jämföra situationen med hur man tidigare tänkte angående spetälska.

- Man trodde att det spred sig om man rörde vid varandra, men så var det ju inte. Nu kan vi skratta åt den okunskapen. I framtiden kanske vi kan skratta åt att vi i dag ännu tror att hiv kan spridas via en kyss.

Anders tipsar om svenska folkhälsomyndighetens sida Hiv i dag och tycker att de finska myndigheterna kunde ta efter. Där står det att den största delen (så mycket som 95 procent) av alla personer som lever med hiv i Sverige får behandling, vilket radikalt minskar risken att överföra viruset till andra.

Myndigheterna kunde starta en kampanj

Anders vill att myndigheterna ska hjälpa till att minska på diskrimineringen och okunskapen. De kunde till exempel sprida en kampanj på sociala medier.

- Många vill inte gå och testa sig eftersom de är rädda för positiva resultat. Det är helt sjukt. Man borde alltid kolla sig. Ifall resultatet är positivt är det inte hela världen. Livet tar inte slut. Det finns över 20 olika mediciner i dagsläget och om du behandlas kan du inte smitta det vidare. Problemet finns hos de som inte testar sig och inte vet om att de är positiva och därför smittar andra.

En sköterska gör ett hiv-test i Honduras
Bildtext Gå och testa dig med ett snabbtest om du är orolig.
Bild: EPA/GUSTAVO AMADOR

En av sju som bär viruset i Europa vet inte om det. Det visar en ny rapport från EU och Världshälsoorganisationen WHO. Är du orolig kan du gå till hälsovården och ta ett snabbtest. Ett litet stick och fingret och så vet du.

Föreningen Positiiviset är en av dem som vill sprida information om hiv, så kolla in deras sida för internationella aidsdagen (som alltså är i dag 1.12) och kolla framför allt in deras video The rise and fall of angry aids.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln