Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

4G-uppkopplingarna har blivit 20 procent långsammare på ett år - se läget i din kommun

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2017 11:26.
Skärmdump på interaktiv karta över 4G-hastigheter i kommunerna.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

De faktiska hastigheter användare får när de surfar i 4G-mobilnätverken har sjunkit rejält på många orter under det senaste året. Det här beror på att allt fler användare laddar ned allt mera data.

Kartan togs bort 7.4.2022 för att den inte längre fungerade tekniskt.

– Användningen av mobilt internet går upp 40–50 procent per år. Operatörerna måste försöka hänga med i den utvecklingen, och det är inte lätt, säger Patric Östergård, professor i informationsteori vid Aalto-universitetet.

Nyligen har både Sonera och Elisa hävdat att just deras 4G-uppkopplingar skulle vara snabbast i Finland. Samtidigt har de finländska operatörerna talat ganska tyst om att de faktiska hastigheterna är på väg nedåt på flera tätbebyggda områden.

4G-uppkopplingarnas medelhastighet i Finland har minskat med cirka 20 procent under det senaste året, till 25 Mbit/s, efter att ha varit på ungefär 31 Mbit/s i tre år före det. Det här enligt data från webbtjänsten Netradar som Yle Nyheter har sammanställt.

Men till exempel i Esbo har den uppmätta hastigheten för operatören DNA halverats på ett år. Tommy Olenius som är ansvarig för nätverksbyggande på DNA kommenterar det så här:

– Under den första utbyggnaden av nätet fanns det lite 4G-kunder. Då fick ju alla jättehöga hastigheter, men det var ju väntat att de skulle sjunka när volymerna växer och flera kunder väljer 4G.

Tommy Olenius, teknisk direktör på DNA
Bildtext Tommy Olenius på operatören DNA.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Stora skillnader

Situationen varierar från kommun till kommun. Du kan klicka på knappen "Förändring 2015-2016" ovanför kartan för att se förändringarna, och klicka på de kommuner du är intresserad av för att få mer information.

De uppmätta hastigheterna har minskat under det senaste året till exempel i Esbo (-7 %), Borgå (-17 %), Ingå (-25 %), Helsingfors (-26 %), Raseborg (-49 %) och Kristinestad (-53 %).

Samtidigt har användare i Sjundeå (+43 %), Sibbo (+38 %) och Malax (+25 %) uppmätt betydligt högre hastigheter på ett år. Det gäller också för många mindre orter, påpekar professor Patric Östergård.

– Om det är en liten ort så finns det troligen inte så många användare, och då kommer kapacitetsgränserna inte emot. Man får alltså höga hastigheter.

Var i kommunerna mätningarna har gjorts kan inverka på hastigheterna, liksom också vilka abonnemang och apparater användarna har.

Du garanteras video i standardkvalitet

På de platser där många användare delar på 4G-kapaciteten kan uppkopplingarna vara så långsamma att man inte ens kan titta på video i hög upplösning. Det sker särskilt på kvällar och veckoslut. Men det garanterar operatörerna inte heller. Olenius medger det här för DNA:s del.

– Vanligtvis är det tillräckligt för en liten smarttelefons skärm att det är SD, men HD är kanske mera det vi försöker komma upp till.

I praktiken gäller detsamma också för de konkurrerande operatörerna Elisa och Sonera, eftersom de bara garanterar nedladdningshastigheter på 5 Mbit/s i 4G-nätverket, vilket inte alltid räcker för HD-kvalitet.

Undantaget är om man surfar med Soneras allra snabbaste 4G-abonnemang. Då garanteras man enligt användarvillkoren en minimihastighet på 10 Mbit/s.

Mobiltelefon som visar video
Bildtext Här streamas julkalendern Det jättestora juleljuset i HD-kvalitet via Yle Arenan.
Bild: Yle/Peter Sjöholm

4G kan vara det enda alternativet

Många är ändå beroende av 4G-nätverket - det kan vara hushållets enda internetuppkoppling.

Till och med i större städer såsom Esbo finns det många som inte i dagens läge kan få fast bredband hem, utan är beroende av 4G-uppkopplingar. Att dra optisk fiber ända till ens eget hem kan i vissa fall kosta tusentals eller tiotusentals euro eftersom avståndet kan vara långt.

Då kan det vara illa att man till exempel inte kan se på filmer eller serier i HD-kvalitet via 4G. Patric Östergård är kritisk till det här.

– Det här är lite motstridigt att operatörerna gör reklam för att vi behöver de här höga hastigheterna för att titta på tv i hög upplösning. Men om konsumenterna i hög grad börjar titta på tv i HD så blir systemet för långsamt.

Patric Östergård på Aalto-universitetet
Bildtext Patric Östergård studerar uppmätta nätverkshastigheter via webbtjänsten Netradar.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Uppladdningshastigheterna är ofta lägre än nedladdningshastigheterna vilket till exempel gör att det åtminstone tidvis kan vara långsamt att ladda upp videor på sociala medier.

Operatör lovar bättring

DNA har en kontinuerlig uppföljning av hastigheten, så att man bygger ut mer kapacitet där det behövs mest.

Tommy Olenius säger att operatören under senare tid har fokuserat mer på att bygga ut 4G-nätet i hela Finland, och att nätverket nu börjar vara klart.

– Härifrån framåt så investerar vi mest i ny kapacitet. Mer än i ny täckning, säger han.

Han tillägger att DNA kan ta i bruk outnyttjade frekvenser för att öka hastigheterna ytterligare.

Professor Östergård påpekar också att 4G-situationen i Finland inte är så illa om man jämför med andra europeiska länder.

– Både konsumentpriserna och hastigheterna är bra, om inte till och med mycket, mycket bra.

Utbyggnaden av optisk fiber dröjer

Kommunikationsministeriet siktar på att så gott som alla finländska hushåll borde kunna få bredband på minst 100 Mbit/s.

År 2008 trodde ministeriet att det skulle vara verklighet i slutet av år 2015. Men utvecklingen har inte varit lika snabb som myndigheten hoppades.

För tillfället kan bara drygt 31 procent av de finländska hushållen få så här snabbt bredband, enligt uppgifter från Kommunikationsverket.

Diskussion om artikeln