Fågelmatning – naturvännens realityshow
Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.
– Du kan börja mata direkt eller senast då meteorologerna varnar för hårda köldknäppar. Den största risken för våra övervintrande fåglar är att allt färre mänskor matar dem, säger Jörgen Palmgren.
Ungefär 70 fågelarter övervintrar hos oss och över 20 av dessa gästar gärna utfodringsplatser. Du kan göra nytta genom att mata småfåglar. Till exempel talgoxens, blåmesens och grönfinkens populationer har ökat tack vare matning. Har du tur kan du till och med bonga en trädkrypare, stjärtmes eller steglits på din utfodringsplats.
Ha tålamod när du matar fåglar
Om du matar fåglar för första gången kan det krävas tålamod eftersom det tar en stund för fåglarna att hitta till en ny utfodringsplats.
Energirik föda som jordnötter, solrosfrön och talg är bäst, men Jörgen Palmgren påpekar att fåglar kan överleva vintern med förvånansvärt ensidig kost. Det går bra att köpa vilka färdiga talgbollar som helst, men fåglarna kan också vara kräsna, speciellt om det bjuds på bättre mat hos grannen.
– Vill man locka mera gäster till sin matservering kan man prova på olika sorters mat och försäkra sig om att det finns gömställen, tipsar Jörgen Palmgren. De mest populära matplatserna ligger oftast invid tät växtlighet, till exempel nära en granhäck tillägger han.
Tänk på att hänga upp maten så att katter inte kommer åt fåglarna och använd gärna en fågelmatare där fåglar inte kan sitta i maten. Blandas maten med avföring och saliv kan sjukdomar som salmonella spridas.
Idéer till ambitiösa utfodrare
Då du väl kommit igång och märker hur fascinerande det är att följa med alla nya bekantskaper som hittar till din buffé vill du kanske satsa lite mera på din nya hobby.
I Naturväktarnas Facebookgrupp kan du diskutera goda knep med likasinnade naturvänner och dela dina bilder.
Finns det inga färdiga gömställen i din trädgård kan du göra som Juanita Blåfield. Hon har hängt upp grankvistar på ett byksträck tillsammans med rönnbärsklasar.
Jörgen Palmgren tycker, att det är det en bra idé att hänga upp grenarna, eftersom katter kan komma åt fåglar som gömmer sig i låga buskar eller rishögar.
Ibland kan ekorrar, kråkor, skator eller till och med hjortar äta upp det mesta av maten. Om du vill spara maten till de mindre fåglarna kan du omge fågelmataren med ett nät.
Bror Kalenius har skruvat ihop en stilig skyddsboll av stålband.
– Bollen har lite större hål så att hackspett, stare, koltrast, och ekorre kommer in. Ekorrarna kommer och går in och ut i stålbollen, jag gillar dem. Men skatan å katten kommer ej åt varken spill eller småfåglar, beskriver han.
Guy Svahnström har byggt en enkel skyddsbur av två metallkorgar.
– De här näthyllorna fick jag syn på en gång i affären. Köpte en djup och en låg, skruvade ihop dem med två gångjärn för att den skall vara lätt att öppna och fylla på med mera mat. Ett nöje att se att endast småfåglarna kommer in, kommenterar Guy.
Kan man göra fel?
Det finns risker med fågelmatning, men Jörgen Palmgren påminner att nyttan ändå är större. Vill du vara extra noggrann finns det flera saker du kan tänka på.
Om du bjuder på mycket mat och till och med har hundratals gäster är det speciellt viktigt att tänka på hygienen.
För att minska risken för salmonella bland fåglarna är det bra att kratta kring matplatsen och tvätta automaten regelbundet, speciellt under varmare perioder. Tvätta också dina händer efter att du varit i kontakt med utfodringsplatsen.
Det sägs att man måste fortsätta mata fåglarna hela vintern om man en gång börjat. Hur farligt är det om man glömmer fylla på med mat eller om man reser på en lång semester under vintern?
– Det beror på var du bor. Om du bor i en tätort som jag, finns det många andra som matar. Då är det inte så allvarligt om någon slutar matningen under vintern, lugnar Jörgen Palmgren.
– Men det kan bli lite tufft för fåglarna om man inte har grannar på nära håll som matar och man blir tvungen att avsluta matandet, speciellt under en lång och kall period, varnar han.
Färdiga talgbollar omges ibland av en nätpåse. Det rekommenderas att man tar bort nätet, eftersom det finns en risk att en fågel fastnar med foten. Jörgen Palmgren har aldrig själv sett detta och anser att risken är väldigt liten.
Fråga Naturväktarna
Skicka in din fråga via formuläret nedan. Har du en bild till frågan kan du skriva till natur@yle.fi.
Naturväktarna hittar du också på svenska.yle.fi/natur.
I Naturväktarnas Facebookgrupp kan du delta i diskussion och dela med dig av dina bilder: Naturväktarna
Artikeln uppdaterad 19.10.2020: Hänvisningar till en gammal radiosändning ändrade.