Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Strömmingen är mager i Finska viken - fet i Bottenhavet

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 15:53.
Strömming som fångats.
Bildtext Strömmingen har stor kommersiell betydelse och dess förekomst undersöks därför. Europeiska havs- och fiskerifonden har delvis finansierat Arandas forskningsresa om just strömmingens förekomst.
Bild: YLE/Nora Engström

Rikligt med vassbuk gör strömmingen mager och torsken har ökat något i vattnen utanför Finland. Det visar resultaten från forskningsfartyget Arandas forskningsresor i Östersjön under hösten.

Aranda undersökte strömmingsbeståndet i Finska viken och Bottenhavet med hjälp av trålning och ekolod på en forskningsresa i september och oktober. Undersökningsresultatet visar att där vassbuken är riklig är strömmingen mager, rapporterar Naturresursinstitutet (Luke).

Forskarna på Aranda hittade rikligt med vassbuk - eller skarpsill - som hade kläckts år 2014 i de norra delarna av Östersjöns huvudbassäng samt i Finska viken. De här skarpsillarna är cirka tio centimeter långa.

Orsaken till att strömmingarna är magra i det här området är att de förlorar kampen om födan i konkurrensen mot vassbuken. Båda fiskarterna äter djurplankton.

Bottenhavet

I Bottenhavet fanns det gott om strömming som hade kläckts år 2014. Strömmingen var i gott skick. Det fanns också gott om strömming från år 2015 medan årets kull såg mindre ut.

I samma område fanns det bara lite vassbuk, men de individer som fanns var präktiga och välmående, säger specialforskare Jari Raitaniemi vid Luke.

Forskningsfartuget Aranda i Västra hamnen i Helsingfors.
Bildtext Forskningsfartyget Aranda.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Av hela fångsten i Bottenhavet var 72 procent strömming. I Finska viken var däremot 63 procent av fångsten skarpsill.

Forskarna tog prover på 42 olika platser i Finska viken och Bottenhavet. Totalt fiskade de upp 8 357 kilogram fisk.

Av den totala fångsten var 61 procent strömming, 22 procent vassbuk och 16 procent storspigg.

Torsken mår bra av mycket vassbuk

Den som gillar torsk kan glädja sig åt att det finns rikligt med vassbuk i de södra delarna av Östersjön eftersom det gynnar torsken.

Nyfångad torsk
Bildtext Torsken har ökat litet i antal, men är liten.
Bild: Yle

I oktober och november gjordes en forskningsresa där man undersökte bottenlevande fiskar.

Resultaten från den resan visar att det i år har kläckts lika mycket eller till och med lite mera torsk än ifjol. Men torskarna är rätt små.

Över 90 procent av torskarna är under 40 centimeter långa, säger forskare Jukka Pönni vid Luke.