Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terhi Kiemunki dömd för hets mot folkgrupp - vill prova gränser i hovrätten

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 18:27.
Terhi Kiemunki.
Bild: Terhi Kiemunki

Sannfinländaren Terhi Kiemunki har dömts till 450 euro i böter för hets mot folkgrupp. Hon vill nu ompröva domen i hovrätten för att utreda vad man får säga i Finland.

Birkalands tingsrätt dömde på torsdagen Terhi Kiemunki till böter för hennes skriverier i sin blogg på webbtjänsten Uusi Suomi.

Kiemunki, som är riksdagsassistent till Lea Mäkipää (Sannf.), skrev i sin blogg att alla terrorister i Europa är muslimer.

Enligt åtalet förtalade och skymfade hon muslimer med sin text. Försvaret nekade till brott men tingsrätten dömde Kiemunki för hets mot folkgrupp.

– Jag är fortfarande av samma åsikt att det inte blir brottsligt att uttrycka statistiska fakta eller åsikter, bara för att någon inte tycker om dem, skriver Kiemunki i ett pressmeddelande och tillägger att hennes mål inte var att såra eller skymfa.

År 2015 utfördes totalt 211 terroristattacker i Europa, de flesta av separatister (65) och näst flest av terrorister (17), enligt Europol.

Vad kan man säga i yttrandefrihetens namn?

Jukka Viljanen som är människorättsforskare och docent vid Tammerfors universitet anser att tingsrättens dom drar upp gränser för vad man kan säga i yttrandefrihetens namn.

I politiskt språkbruk måste man godkänna också hårda uttryck, säger Viljanen.

Han poängterar ändå att man inte får bryta mot lagen. Enligt Viljanen skapar Kiemungis dom diskussion om hur en politiker ska bära ansvar för vad hen säger.

Vill gå till högsta rättsinstans

Kiemunki bad själv polisen utreda om hon gjorde sig skyldig till brott med sina skriverier i våras.

Nu efter tingsrättens fällande dom planerar Kiemunki att överklaga till hovrätten. Hon vill utreda var gränsen går för vad man får säga i Finland.

Kiemunki anser att hon har blivit felbehandlad av medier och den rödgröna bubblan.

Hon har också i våras väckt uppmärksamhet med ett uttalande på Facebook där hon kallade muslimbarn som gick godisrunda på påsken för häxor, men det uttalandet ledde inte till några rättsliga åtgärder.

Artikeln uppdaterad 1.12.2016 kl 18:26 med statistik angående antalet terrorattacker i Europa 2015.
Artikeln uppdaterad 1.12.2016 kl 16:22 med kommentarer av Jukka Viljanen som är människorättsforskare och docent vid Tammerfors universitet.
Artikeln uppdaterad 1.12.2016 kl 15:46 med noggrannare uppgifter om Terhi Kiemunkis val att föra frågan vidare till hovrätten.