Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Sjätte raka för Fourcade?

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 18:40.
Programmet är inte längre tillgängligt

När herrarna startar sin världscupsäsong i skidskytte handlar det igen om fransmannen Martin Fourcade. Kommer han att ta sin sjätte totalseger på raken, eller finns det någon som kan utmana de senaste säsongers suveräna skidskytt?

Senaste säsong bjöd inte på någon spänning vad beträffande totalsegern i världscupen. Martin Fourcade var total överlägsen. Den här säsongen ser det tyvärr ut på förhand som om fransmannen fortsätter sin dominans. Ingen av konkurrenterna känns tillräckligt stark för att utmana Fourcade.

Närmast ifjol var Johannes Bö, Anton Sjipulin och Simon Schempp. Samma trio är också i år de största utmanarna. Martin Fourcade är på väg mot en historisk sjätte totalseger på raken - redan innan säsongen ens kommit i gång.

Schempp enda verkliga hotet

Tysken Simon Schempp är den som har en verklig chans att utmana Fourcade. Kampen om totalsegern hade kanske varit lite jämnare under föregående säsong om inte Schempp haft problem med hälsan.

Tysken hamnade stå över sju deltävlingar och tappade därmed chansen att utmana Fourcade. Den här säsongen är han revanschsugen och om han hålls frisk kan han till och med kämpa om totalsegern.

Schempp är den enda som håller tillräckligt hög nivå hela säsongen, vilket krävs om Fourcades dominans ska spräckas.

Bö och Sjipulin för ojämna

Johannes Bö gjorde ifjol flera strålande prestationer, men skillnaden mellan den sämsta och den bästa dagen är ännu för stor för att han ska vara ett hot mot Fourcade.

Samma sak gäller Anton Sjipulin. Ryssen har svårt att hålla nivå tillräckligt hög under hela säsongen. Enskilda tävlingar kommer han att vinna men det räcker inte om han på allvar vill utmana Fourcade.

Den här säsongen kommer att se ut som de fem senaste, Fourcade vinner totalcupen även i år. Hoppas kampen ändå blir lite jämnare än föregående säsong.

Herrarnas distanslopp i Östersund på TV2 och Arenanmed start klockan 18.50 med svenskspråkigt referat av Magnus Eklöv.

Diskussion om artikeln