Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krigsminnen från Lojo: Hertta satt i källaren när huset bombades

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 10:38.
En bok som visar ett sönderbombat hus i Lojo.
Bildtext I huset fanns en källare som fungerade som bombskydd. Där satt bland andra Hertta Haavisto när bomben föll.
Bild: Yle/Marica Hildén

Lojo och Virkby bombades väldigt mycket krigsåren 1939-1944. I en ny bok av Lojosamfundet berättar man att det här ledde till att kalkpatronen Petter Forsström skrev till marskalk Gustaf Mannerheim och berättade hur utsatta Lojoborna var.

Den nya boken heter Bilder och minnen från Lojo under krigsåren 1939-1944 och ges ut av Lojosamfundet. På bokens pärm ser man ett hus som är sönderbombat.

Gun Holm, ordförande för bokprojektets grupp, berättar att huset var Börje och Lisa Forsströms hem som bombades i mitten av januari 1940. Hemmet förstördes totalt.

- Vi har intervjuat Hertta Haavisto som var med om bombardemanget. Hon satt i en källare som skulle fungera som ett bombskydd tillsammans med sin mamma, syster och en del andra personer.

Industrin i Lojo bombades

Gun Holm konstaterar att Lojo var mycket mindre under krigsåren än vad staden är i dag. Ändå bombades Lojo och Virkby mycket mera än orter i samma storlek.

- Det berodde på industrin så som Lojo kalkverk, Imatran voimas kraftverk och järnvägen mellan Hyvinge och Hangö.

Gun Holm håller i en bok i lokalhistoria som hon varit med och skrivit.
Bildtext Gun Holm och Lojosamfundets nya bok om krigsåren i Lojo.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det här ledde till att Lojo kalkindustris fader, Petter Forsström, skrev ett brev till marskalk Mannerheim som han började med orden Ärade bror.

Forsström beskriver i brevet hur det ser ut på kalkverket och på Gerknäs station och att man inte har möjlighet att försvara sig. Det var speciellt under vinterkriget som Lojo utsattes för häftiga bombanfall.

Bilder och minnen blev bok

Lojosamfundet inledde arbetet för några år sedan med att samla in bilder från krigsåren. Samfundet fick omkring 80 bilder av Kurt Askolin som i sin tur fått bilderna från Lojo kalkverks arkiv.

Gun Holm berättar att samfundet i början enbart tänkte dokumentera bilderna.

- Men intresset växte och vi tyckte att vi vill göra något av dem. Under projektets gång kom vi fram till att vi inte bara vill ha bilder utan även minnen som hör ihop med bilderna.

På det sättet föddes Lojosamfundets 59. bok.

Vinterkriget bröt ut den 30 november 1939. Finland måste gå med på fred den 13 mars 1940.

Finland befann sig i krig igen ett drygt år senare och fortsättningskriget pågick till den 19 september 1944.

Diskussion om artikeln