Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekryteringsstrul inom studentförbund: "Bilden av organisationen har fått sig en törn"

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:40.
Logon för Sakki (Suomen ammattiin opiskelevien liitto), förbundet för yrkesstuderande.
Bild: Sakki

I september verkade allting klappat och klart. Petri Rytkönen, med bakgrund i Samlingspartiets ungdomsorganisation, hade valts till ny generalsekreterare för Sakki, ett centralförbund för yrkesstuderande med cirka 100 000 medlemmar och nära kopplingar till FFC. I tisdags meddelade Sakki att tjänsten som generalsekreterare kommer att lediganslås på nytt.

Enligt Sakkis styrelseordförande Jasmina Khabbal är beslutet en följd av formfel som begåtts i samband med rekryteringsprocessen:

- Det är en beklaglig situation där problem radats på problem, allt som har kunnat gå fel har gått fel. Delvis handlar det oerfarenhet och delvis om slarv, och då har det skett ett misstag.

Konkret handlar det om att mötet där Rytkönen valdes var sammankallat för sent. Som lök på laxen var valsättet lagstridigt, berättar Khabbal. Efter att felet uppdagades ordnade man ett nytt möte där en annan person valdes till generalsekreterare. Denne tackade sedermera nej till att ta emot tjänsten, och då beslöt sig styrelsen för att inleda en ny rekryteringsrunda.

Mer än ett formfel?

Vid Samlingspartiets ungdomsförbund har ordföranden Daniel Sazonov följt med härvan kring generalsekreterarvalet med tilltagande förvåning. Han frågar sig om det är kopplingen till Samlingspartiet som ligger Petri Rytkönen i fatet:

- Nog är detta anmärkningsvärt. Först rekryterar man en person och skickar ut ett pressmeddelande om saken. Man har fått bilden av att personen i fråga redan har börjat jobba, när styrelsen plötsligt kommer med beskedet att man tar tillbaka sitt tidigare beslut. Nog väcker det här frågor!

Vad tror du att det här kan bero på?

- Man kan inte låta bli att fråga sig om partitillhörigheten haft betydelse i sammanhanget. Givetvis fattar varje organisation självständiga beslut. Men i egenskap av ordförande för Samlingspartiets ungdomsorganisation kan jag inte låta bli att oroa mig över frågan om huruvida Samlingspartiets partibok har en negativ inverkan vid rekryteringen av personal till obundna studentorganisationer.

Enligt Sazonov är mindre formfel vanligt förekommande i ungdoms- och studentpolitiken, och enligt honom går det att rätta till fel i efterhand utan att besluten rivs upp i sin helhet.

- Därför låter det konstigt att backa ett beslut som man redan hunnit verkställa, det är nog att hopa och ro på ett sätt som inte är så värst konsekvent. Bilden av organisationen har fått sig en törn.

Daniel Sazonov
Bildtext Processen tär på Sakkis trovärdighet, anser Daniel Sazonov.
Bild: Yle

Sakki: Partipolitiken har inte påverkat

Vid Sakki tillbakavisar Jasmina Khabbal misstankarna om att politiska orsaker skulle ha påverkat beredningen av ärendet. Att tjänsten lediganslås på nytt beror på att en medlem i styrelsen besvärade sig mot det ursprungliga beslutet, säger hon.

- När vi talar om ungdoms- och studentorganisationer så har de enskilda förtroendevalda inte nödvändigtvis tidigare erfarenhet av rekrytering eller andra stora processer. Situationerna kan således vara svåra att hantera. Vi har ändå utgått från att de lagliga processerna ska följas, och därför har vi gjort allt som sig bör utan att sopa något under mattan.

Så Petri Rytkönens partibakgrund har inte påverkat valet?

- Naturligtvis inte. Partibakgrunden spelar ingen roll i vår rekryteringsprocess.

Hur skulle du beskriva förhållandet mellan Sakki och fackföreningsrörelsen?

- Givetvis samarbetar vi med varandra. Fackförbunden inom FFC har varit våra långvariga samarbetspartners och med dem samarbetar vi på olika sätt.

Sakkis samtliga sju tidigare generalsekreterare har varit aktiva socialdemokrater. Är det här en slump?

- Det vet jag inte, jag har inte varit aktiv i förbundets verksamhet då. I den aktuella rekryteringsprocessen har partibakgrunden inte varit ett kriterium och det kommer den inte heller att vara. Det är var och ens ensak till vilket parti man hör, om man överhuvudtaget är medlem i ett parti.

Finlands Yrkesstuderandes Centralförbund (Sakki)

  • Sakki representerar cirka 100 000 yrkesstuderande på andra stadiet runt om i landet
  • Ansvarar för intressebevakning i frågor som berör andra stadiets yrkesutbildning
  • Arrangerar utbildnings- och arbetslivsmässan Next Step som riktar sig till unga som gått ut grundskolan
  • Grundades 1987 av fyra medlemsförbund inom FFC
  • Förbundets styrelse består av yrkesstuderande. Vid förbundets kontor jobbar nio funktionärer.