Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs gymnasium förvandlades till universitet för en dag

Från 2016
Sebastian Stenman
Bildtext Medicine studerande Sebastian Stenman fick agera lärare i medicin.
Bild: Yle/Maria Wasström

Västnyländska abiturienter fick prova på universitetsstudier i går. Helsingfors universitet besökte Ekenäs gymnasium som en del av studentrekryteringskampanjen Uni på väg.

Kampanjen går ut på att universitetsstuderande träder in i rollen som lärare och håller föreläsningar för gymnasisterna. Också elever från Hangö gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium deltog i evenemanget.

Målet med kampanjen är att väcka de västnyländska gymnasieelevernas intresse för akademiska studer och vetenskaplig forskning.

Fanny Hatunpää
Bildtext Fanny Hatunpää lyfte fram könsroller i Disneyfilmer i sin föreläsning i ämnet sociologi.
Bild: Yle/Maria Wasström

Gymnasisterna fick välja att delta i två föreläsningar av nio alternativ. De aktuella föreläsningarna fanns inom ämnena statslära, biologi, juridik, sociologi, matematik, fysik, nordiska språk, medicin och socialt arbete.

- Medicin, juridik och samhällsvetenskaper brukar traditionellt locka många intresserade också under föreläsningsturnén, berättar Rasmus Firon som är koordinator för kampanjen.

Rasmus Firon
Bildtext Rasmus Firon är koordinator för rekryteringskampanjen Uni på väg
Bild: Yle/Maria Wasström

Också i Ekenäs var föreläsningen i medicin populär blad abiturienterna. Medicine studerande Sebastian Stenman med rötter i Karis, hade klätt sig i rollen som föreläsare.

Han presenterar ett fiktivt patientfall för gymnasisterna och tanken är att de tillsammans ska klura ut vad som felas patienten.

Gymnasisterna får tänka sig in i rollen som nyutexaminerad läkare på nattjour på hälsovårdscentralen i Ivalo när en patient med magsmärtor och feber dyker upp mitt i natten. Med gemensamma krafter kommer gruppen slutligen fram till att patientens blindtarm blivit inflammerad.

Gymnasiestuderande från Raseborg och Hangö
Bildtext Föreläsningen i medicin hörde till de mest populära när Helsingfors universitet besökte Ekenäs gymnasium med sin rekryteringskampanj.
Bild: Yle/Maria Wasström

Stenman studerar själv medicin för fjärde året och är nöjd över valet av studieplats.

- Naturvetenskaper och människans anatomi och fysiologi har alltid intresserat mig, säger han och uppmanar gymnasieeleverna att följa sina intressen.

Studiesmakprov

Stenman tror att kampanjen kan ge en bra bild av vilka olika studieinriktningar man kan välja inom ett och samma universitet.

- Här får man smakbitar av vad universitet har att erbjuda. Om man märker att det inte passar kan man alltid byta ämne.

Jenny Illman och Fanny Puhakka i Ekenäs gymnasium
Bildtext Jenny Illman och Fanny Puhakka från Ekenäs gymnasium planerar att söka in till medicinska fakulteten efter gymnasiet.
Bild: Yle/Maria Wasström

Jenny Illman och Fanny Puhakka deltog båda i föreläsningen i medicin. De gillade konceptet där de själva fick hjälpas åt att klura ut en diagnos för det fiktiva patientfallet.

- Jag har tänkt söka till medi så det var trevligt att veta hur det är, säger Fanny Puhakka.

Konkurrens

Puhakka och Illman är glada att de får bekanta sig med olika utbildningar men misstänker att det också finns andra intressanta ämnen som de inte kommit i kontakt med och därför aldrig ens tänker på att söka till efter gymnasiet.

Abiturienterna i Ekenäs har också haft möjlighet att besöka Åbo Akademi.