Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Svenska Yles serie om julmusik: Tomtarnas julnatt

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 15:55.
Noterna till The Real Groups arr av Tomtarnas julnatt
Bildtext Tomtarnas julnatt.

En av våra käraste julsånger kan spåras tillbaka till 1850-talet då lille Alfred Smedberg en julnatt smög ut i köket och på det redan dukade julbordet tyckte sig se små tomtar. Många år senare gav det här minnet upphov till Tomtarnas julnatt.

Tomtarnas julnatt - som i folkmun också går under namnet Midnatt råder och Tipp tapp - är en svensk julsång i åtta verser som handlar om tomtarnas sysslor kvällen före jul.

Sången publicerades första gången 1898 i den svenska barntidningen Jultomten. Texten skrevs av Alfred Smedberg (1850-1925) från Norrköping. Smedberg var folkskollärare och författare och publicerade under sitt liv hundratals sagor, visor och dikter för barn i både böcker och tidningar. Han gav också ut egna böcker. Många av Alfred Smedbergs sagor baserar sig på historier om tomtar om troll som han själv hade hört som barn.

I tidningen Jultomten stod inte Smedbergs namn utskrivet, utan han använde sig av pseudonymen “Tippu Tipp”.

Musiken till Tomtarnas julnatt skrevs av Vilhelm Sefve-Svensson (1849-1929), som även han var folkskollärare i Norrköping. Han var också körledare och skrev ett antal sångböcker.

Otaliga inspelningar

Tomtarnas julnatt har spelats in oräkneliga gånger. Bland de artister som har velat tolka Smedbergs julsång kan nämnas Lill Lillfors, Kipparikvartetti, Björn Skifs, Amy Diamond, Popeda, Laila Kinnunen, The Real Group och Mariinskijteaterns barnkör.

Tomtarnas julnatt är en julsång som utan överdrift kan räknas till en av våra mest älskade och också vanligaste julsånger. Melodin är lätt, refrängen med det kännspaka "tipp, tapp, tipp, tapp, tippe-tippe-tipp-tapp" fastnar snabbt och så har ju sången dessutom en rolig koreografi.

En grupp som dock har valt att ta Tomtarnas julnatt till en helt annan sfär är den svenska a cappella-kvintetten The Real Group. I Anders Jalkéus händer har Smedbergs och Sefve-Svenssons visa förvandlats till många körsångares önskedröm - modulationer varvas smidigt med taktartsbyten, varje stämma får lysa skilt för sig i tur och ordning, stämmorna lever sitt eget liv men vävs sömlöst ihop till en perfekt klingande helhet. The Real Groups version av Tomtarnas julnatt gavs ut 1997 på plattan En riktig jul.

Vilken är din favorit bland julsångerna?

Tomtarnas julnatt är den andra julsången i en serie som Svenska Yles musikredaktion presenterar varje dag ända fram till och med julafton.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kontrollera att det är en bild som vi har rätt att publicera! Skicka era historier och eventuella bilder per e-post till adressen vega.musik@yle.fi, eller använd formuläret nedan.

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln