Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vänsterungas samröre med anarkister ifrågasätts - "Kan ge bilden att vänstern godkänner våld"

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:27.
Anarkisternas förstamajmarsch i Helsingfors 2015.
Bildtext Helsingfors vänsterunga ordnar en demonstration med anarkister på självständighetsdagen. Bilden är från anarkisternas marsch den 1 maj 2015.
Bild: Yle / Dan Granqvist

Anarkister och Helsingfors vänsterunga ordnar en motdemonstration mot nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Kai Sadinmaas rasismprotest väckte uppmärksamhet i fjol men han ifrågasätter nu att vänsterunga deltar i ett anarkistevenemang.

Prästen Kai Sadinmaas protest mot Stäng gränserna-demonstrationen i centrum av Helsingfors väckte uppmärksamhet på självständighetsdagen i fjol. Sadinmaa var klädd i sina prästkläder och höll upp en skylt med texten "Älska invandrare" vid evenemanget. Demonstranterna märkte Sadinmaa och polisen ingrep och krävde att han lämnade platsen. Polisen hotade annars med att gripa och bötfälla honom.

- Jag tror att polisen ville skydda mig. Det var lättare att avlägsna mig än demonstranterna, säger Sadinmaa.

Enligt Sadinmaa inkräktade polisen på hans yttrandefrihet och han klagade därför till justitieombudsmannen. JO ansåg ändå att polisen inte gjorde något fel.

Sadinmaa står Vänsterförbundet nära och kandiderade som obunden på partiets lista i riksdagsvalet i fjol.

"För att fascismen ska stoppas måste det bli stopp på ojämlikheten"

I år kommer Sadinmaa igen att protestera mot extremhögern på självständighetsdagen.

- Jag är med och ordnar ett evenemang i Esplanadsparken som heter "En dans för den odelbara människans värdighet". Det blir dans, tal, mat och dryck. Orsaken till att vi arrangerar det här är att extremhögern marscherar på gatorna. För att fascismen ska kunna stoppas måste det bli ett stopp på ojämlikheten. Vi vill inte konfrontera extremhögern utan vill istället sprida glädje och känsla av gemenskap över gränserna, säger Sadinmaa.

Det är bra med en motdemonstration men det måste vara nolltolerans mot våld.

Kai Sadinmaa, präst och anti-rasist

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch har också lett till att anarkisterna i A-ryhmä tillsammans med Helsingfors vänsterunga och det antifascistiska Varis-nätverket ordnar en motdemonstration. Planen är att samlas på Stationsplatsen och därifrån ska motdemonstranterna gå till Senatstorget för att enligt egen utsago "klargöra för nazisterna vad de tycker om rasism och nazism". Enligt evenemangets Facebooksida är över tusen personer på väg. Enligt arrangörerna är evenemanget inte våldsamt.

"Finns alltid de som vill bråka"

Kai Sadinmaa tror ändå att det kan bli våldsamt och säger att Vänsterungas samröre med anarkisterna gör att man kan få uppfattningen att vänstern godkänner våld.

- Det finns alltid några bland anarkisterna som bara vill bråka. Det är bra med en motdemonstration men det måste vara nolltolerans mot våld, säger Sadinmaa.

Enligt arrangörerna är evenemanget fritt från våld.

- Så säger de, men det är många på väg så det finns alltid de som kommer dit för att bråka. Det finns en fara för våld.

Vad tycker du om att Helsingfors vänsterunga är med och arrangerar motdemonstrationen tillsammans med anarkisterna?

- Jag frågar om det är klokt. Jag vet att det bland anarkisterna finns de som inte vill bråka, men det finns också de som vill bråka och konfrontera polisen och nynazisterna.

Vänsterunga: Fascistiskt och anti-fascistiskt våld kan inte jämföras

Helsingfors vänsterungas ordförande Kaisa Liljanto säger att vänsterunga har täta band till anarkistiska A-ryhmä. A-ryhmä och det antifascistiska Varis-nätverket kontaktade Helsingfors vänsterunga och bad dem delta i motdemonstrationen.

- Inom Helsingfors vänsterunga finns personer som håller kontakt med de här båda grupperna, säger Liljanto.

Inom A-ryhmä finns personer som har använt icke-parlamentariska metoder. Hur ser du på att vänsterunga har ett nära band till gruppen?

- Det är önskvärt med direkta aktioner i det rådande politiska läget. Det går inte att jämföra fascistiskt och anti-fascistiskt våld för fascistiskt våld är riktat mot dem som är i lägst ställning medan anti-fascistiskt våld försvarar mänskliga rättigheter.

Det är önskvärt med direkta aktioner i det rådande politiska läget.

Kaisa Liljanto, Helsingfors vänsterunga

Godkänner du våld?

- Det beror på hurdant våld, men utgångspunkten är att jag inte godkänner det.

Godkänner du våld mot nynazister, till exempel genom att attackera deras marsch?

- Vi kommer inte att attackera nazister eller någon annan under den här demonstrationen. Demonstrationen är fri från våld och från skadegörelse.

Hur kan ni garantera att det inte blir våld?

- Alla som är på väg till demonstrationen har förbundit sig till icke-våld. Våld tolereras inte. Vi ingriper direkt om någon inte beter sig och de som är våldsamma får avlägsna sig.

Anarkistiska A-ryhmä fick mycket publicitet hösten 2014 då gruppen med våld försökte stoppa och försvåra busstrafiken i Helsingfors. Anarkisterna försökte stoppa ersättande bussar som sattes in med anledning av att metroförare strejkade.

Under självständighetsdagen 2014 urartade en vänsteranarkistmarsch i skadegörelse. Polisen grep då omkring 30 demonstranter.

I fjol på självständighetsdagen grep polisen över 130 personer som demonstrerade mot det nationalistiska fackeltåget 612. Fackeltåget ordnas också i år och går från Tölö torg till Sandudds begravningsplats. Under tidigare år har personer från Finska motståndsrörelsen deltagit i fackeltåget.

Nynazister på Narinkens torg i Kampen.

Diskrimineringsombudsmannen: Polisen borde förbjuda nynazistmarsch

"Nynazisterna omfattas inte av yttrandefrihet"

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln