Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kallas sambo orolig efter hjärtproblemen – tränaren: “Inte rädd för att ta i”

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 07:44.
Charlotte Kalla, Ruka 2016.
Bildtext Charlotte Kalla kan snart vara tillbaka i tävlingsspåren.
Bild: All Over Press

Förmaksflimmer håller tillsvidare Charlotte Kalla borta ur tävlingsspåren. Men svenskan är långt ifrån ensam inom skidvärlden att drabbas av hjärtbekymmer.

Charlotte Kalla hade en makalöst svag start på skidsäsongen. En av världens bästa åkare slutade 75:a av totalt 79 deltagare på 10 kilometer klassiskt i Ruka förra helgen.

– Förberedelserna har känts bra, jag var förvånad över att det gick så här, sade Kalla till Yle Sporten efter djupdykningen.

På onsdagen kom förklaringen: Kalla drabbades av hjärtproblem, närmare bestämt förmaksflimmer som gör att hjärtat slår oregelbundet.

Sambon: Alltid ovisst i början

Kallas sambo Anders Svanebo har haft liknande bekymmer med hjärtat och han säger i en intervju för Östersunds-Posten sig vara bekymrad.

– Det är klart att man blir orolig. Det är en central del i en människas liv att hjärtat fortsätter att slå, säger Svanebo till ÖP.

– Det är skönt att det utreds på en gång och med de specialister som finns i Sverige. Det är såklart alltid ovisst i början och man undrar vad det kan vara.

Charlotte Kalla, Ruka 2016.
Bildtext Kalla hörde till de långsammaste i premiärloppet.
Bild: All Over Press

Svanebo, själv svensk landslagsman, vet hur det känns. Han föddes med en rytmstörning som upptäcktes i samband med världscuptävlingar i Lahtis 2010.

– Jag fick det i starten och visste vad det var, berättar Svanebo. Det blev en stressituation med anspänning och nervositet och det är det som utlöser det hela. Jag får det i tid och otid och har påtalat några gånger tidigare till Charlotte hur det har känts.

Sundby: Jag var livrädd

I och med att Kalla kände till symptomen sedan tidigare gissade hon redan i Ruka att det var hjärtat som krånglade.

– Jag känner med Charlotte. Det blir allt vanligare att idrottare drabbas av det här, konstaterade den norska stjärnan Marit Bjørgen på en presskonferens i dag.

Bjørgen själv drabbades av hjärtflimmer vintern 2012, vilket gjorde att hon missade Tour de Ski. Problemen omintetgör inte en elitsatsning – men det är viktigt att allting utreds i minsta detalj, betonar Bjørgen.

– Det var viktigt för mig och jag tror att det kan vara viktigt för Charlotte också, att hon kan känna sig lugn i att det inte är något fel, säger Bjørgen.

Marit Björgen, Ruka 2016.
Bildtext Bjørgen vann sin första tävling efter att hon diagnosticerats med hjärtflimmer.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

En annan drabbad toppåkare är Martin Johnsrud Sundby. Han hade först svårt att smälta problemen.

– Jag var livrädd, men det går över. Det går fint att både tävla och träna med det. Det kan försvinna lika fort som det kommer, sade Sundby på dagens pressträff.

Tränaren: Hon är inte speciellt orolig

Charlotte Kalla själv har meddelat att hon mår bra. Hon har fått tillåtelse att återuppta träningen och tränaren Magnus Ingesson menar att man kör på helt som vanligt.

– Det spelar nog ingen större roll, det handlar mer om att hon ska komma upp på banan. Det blir en urladdning och lite slitage på kroppen, säger Ingesson till SVT Sport.

Charlotte Kalla talar med svenska ledare, Ruka 2016.
Bildtext Kalla efter magplasket i Ruka.
Bild: All Over Press

Kalla står över veckoslutets världscup i Lillehammer och efter helgen fattas ett beslut när hon återvänder till tävlingsspåren.

– Vi pratar mycket om det som har hänt, men hon är trygg trots det hon har varit med om, säger Ingesson.

– Hon är inte speciellt orolig över att det ska komma igen, hon är inte rädd för att ta i. Vi tar några dagar över helgen, sedan får vi se hur kroppen svarar.

Diskussion om artikeln