Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vajiralongkorn utsågs till kung i Thailand

Från 2016
Thailands nye kung Vajiralongkorn knäböjer inför ett porträtt av sin far, kung Bhumibol
Bild: EPA/ROYAL HOUSEHOLD BUREAU

Thailand har fått en ny kung då kronprins Maha Vajiralongkorn utsågs till kung. Han efterföljer på tronen sin far, kung Bhumibol Adulyadej som dog i oktober.

Alla tv-kanaler i Thailand visade ceremonin som var bandad på förhand där parlamentets talman officiellt frågade kronprinsen om han vill bli kung och kronprinsen svarade jakande. Ledaren för landets militärjunta, som i praktiken styr landet, general Prayuth Chan-ocha var närvarande vid ceremonin.

Vajiralongkorn kommer som regent att använda namnet Rama X.

Själva kröningen kommer att hållas först då den högtidliga begravningen av Bhumibol har hållits, och det kan ända att det sker först om ett år.

Fadern långvarig monark

Bhumibol var en av de mest långvariga monarker i världen, han regerade i 70 år. Bhumibol sågs som en stabil pelare under decennier av politisk turbulens, uppror och kupper.

Sonen, Vajiralongkorn har inte visat något stort intresse för statens angelägenheter, han har i huvudsak bott i Tyskland under de senaste åren.

Till åtskillnad från Bhumibol har Vajiralongkorn inte lyckats göra sig populär bland thailändarna och han är bland annat känd för skandaler och långvariga älskarinnor.

Diskussion om artikeln