Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionen: Tyskland får införa vägtullar för utlänningar

Från 2016
Uppdaterad 04.12.2016 17:08.
En motorväg tysk motorväg
Bild: MATTHIAS BALK/EPA

Utländska bilförare kommer i framtiden med största sannolikhet att tvingas betala vägtullar på tyska vägar. EU-kommissionen gav i dag grönt ljus för de tyska planerna.

I två år har den tyska trafikministern Alexander Dobrindt kämpat för att få EU-kommissionen att gå med på att utlänningar i framtiden ska betala för att få använda tyska motorvägar och de största landsvägarna.

Efter vissa eftergifter från tysk sida meddelade kommissionären med ansvar för trafikfrågor Violeta Bulc på torsdagen att man nu anser att de tyska vägtullsplanerna är förenliga med EU-rätt.

Till kompromissen hör att tyska bilister, som planerat, ska få det man betalar i vägavgifter kompenserat i form av en lägre bilskatt. EU krävde ändå att kompensationen för de mest utsläppssnåla bilarna ska överstiga den summa som bilägaren betalar i vägtull.

Grannländerna klagar

Till kompromissen med EU-kommissionen hör också att Tyskland ökar på antalet avgiftsklasser för betalningarna.

För de mest miljövänliga bilarna ska avgiften för tio dagars körning i Tyskland ligga på 2,50 euro. Den högsta avgiften blir 20 euro.

Den tyska trafikministern räknar med att vägtullarna ska ge staten årliga inkomster på omkring 500 miljoner euro. Senast i slutet av kommande år är det tänkt att avgifterna ska införas.

Men innan det klirrar i den tyska statskassan kan det ännu ta sin tid.

Frågan om vägtullarna är nämligen långt ifrån avgjord. Tysklands grannländer med Österrike och Nederländerna i spetsen har meddelat att man överväger att ta till rättsliga åtgärder mot de tyska tullarna.