Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hollande ställer inte upp för omval

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 14:42.
Frankrikes president Francois Hollande
Bild: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Frankrikes president François Hollande ställer inte upp för omval. Hollande, som har rekordlågt stöd, vill att socialisterna ska ha möjligast bra chanser i kampen mot konservatism och ytterrörelser i presidentvalet.

- Jag har beslutat att inte vara kandidat, sade Hollande då han meddelade om sitt beslut i ett uttalande i fransk tv på torsdag kväll.

- Under de kommande månaderna kommer mitt enda uppdrag vara att fortsätta att leda landet.

Hollandes popularitet har legat i botten efter att hans mandatperiod har präglats av terrorattacker, hög arbetslöshet och pinsamma avslöjanden om hans eget privatliv. Enligt en opinionsmätning skulle Hollande få bara sju procent av rösterna i presidentvalets första omgång i april.

Ärkekonservativ och ytterhöger förhandsfavoriter

Hollande är den första presidenten i Frankrike som inte ställer upp för omval.

Han hoppas att hans val att inte kandidera ska hjälpa socialisterna att kämpa mot konservatism och ytterlighetsrörelser.

Franska politikern François Fillon
Bildtext François Fillon är känd för att beundra Margret Thatchers ekonomiska politik och för att vara abortmotståndare.
Bild: THOMAS SAMSON / POOL

Just nu är högerns ärkekonservativa presidentkandidat François Fillon mest populär inför valet - hans största utmanare är ultrahögerns Marine Le Pen.

Efter Hollandes meddelande är nu frågan om vem som ska bli socialisternas kandidat öppen. Premiärminister Manuel Valls har nämnts som en förhandsfavorit och han har sagt att han är redo att ställa upp i socialisternas primärval i januari.

Också en tidigare ekonomiminister Arnaud Montebourg och en annan tidigare minister, Benoît Hamon, har sagt att de kandiderar.

Artikeln uppdaterad 2.12.2016 kl 6:58 med mer detaljer om presidentkandidaterna från högerpartierna, samt Benoit Hamons anmälda kandidatur.

François Fillon håller tal efter att han segrat i franska högerns primärval den 27.11.2016.

Franska högerns presidentkandidat: Ärkekonservativ och abortmotståndare

Fillon vill programmera om landet och göra nedskärningar.

Diskussion om artikeln