Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Historia och arkeologi är Sigillums melodi

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:10.
Dörren till Sigillums kontor.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Idag satsar universiteten allt mer på att förbereda sina studerande på att bli företagare men så har det inte alltid varit. Det hindrade ändå inte en grupp arkeologer och historiker från att slå ihop sig och starta Sigillum för tio år sedan.

Företaget Sigillum sysselsätter sig huvudsakligen med arkeologi, historieforskning och kulturarbete. Sigillum erbjuder sina tjänster i hela Finland men har sin bas i Åbo. Inom branschen finns det en hel del egenföretagare som jobbar med till exempel forskning och översättning, men företag som sysselsätter flera personer är mindre vanliga.

Sigillum startade som ett andelslag för 10 år sedan. Efter en blygsam start var det ett stort uppdrag från Finska kulturfonden som fick saker i rullning. Projektet pågår fortfarande. Bland kunder finns också till exempel kommuner och byggföretag.

Förändrad inställning vid universiteten

Då Sigillums Markus Kivistö studerade vid Åbo universitet var företagarskap inte något man funderade på i humanistiska fakultetens korridorer.

- Nej absolut inte. Då var det ganska få företagare inom vår bransch. Det fanns några få arkeologiska företag, men det mesta sköttes av museum och museiverket.

Arbetslivet har förändrats och idag är det vanligt att arkeologer anlitas via privata företag till exempel då rör ska grävas ner i marken. Att Kivistös alma mater nu hör till de universiteten i Finland som satsar mest på företagarfärdigheter tycker Kivistö är en bra sak.

- Visst är det det, det visar att universiteten följer sin tid. För många som studerar kan det bli ett sätt att sysselsätta sig, säger Kivistö

Markus Kivistö jobbar mest med arkeologi och dokumentering. I Åbo jobbar företaget en hel del med att övervaka grävarbeten, berättar Kivistö. I Finlands äldsta stad finns det en hel del efterfrågan på arkeologtjänster. Då man gräver och bygger i stadens gamla områden måste arkeologer övervaka arbetet.

Sigillum idkar också småskalig förlagsverksamhet.

- Det är en plan som vi har att publicera högklassig vetenskaplig litteratur och också annan litteratur. Olli Kleemolas bok Valokuva sodassa är den första i vår vetenskapliga serie och vi hoppas det ska bli fler publikationer.

- Det blir också en annan bok ganska snart, en arkeologisk målarbok, berättar Kivistö.

Diskussion om artikeln