Österrike väljer president: Tredje gången gillt?
I Österrike väljer man ny president på söndag. Mot varandra står högerpopulisten Norbert Hofer från det österrikiska frihetspartiet FPÖ och de grönas Alexander van der Bellen, som ställer upp som obunden kandidat. Igår möttes de två i en sista tv-debatt inför valet.
Det var tidvis en debatt som påminde mycket om valkampen som helhet. För österrikiska förhållanden rätt smutsigt och osakligt.
Frihetspartiets Norbert Hofer fann det mycket bekvämt att ofta falla in i en offerroll.
Helt klart är att de två kandidaterna är av olika åsikt i så gott som alla frågor. Eller som Alexander van der Bellen konstaterar.
– Valet är samtidigt ett beslut om vart Österrike nu är på väg.
Och hör man på van der Bellen kan den här riktningen bland annat vara mot ett djupare samarbete inom EU. Hofer däremot vill att EU koncentrerar sig på det väsentliga och lämnar det övriga åt medlemsländerna.
Ett österrikiskt utträde, en så kallad Öxit är han i alla fall inte ute efter.
– I tjugo år har FPÖ varit emot EU, men när det kom fram att österrikarna hellre stannar inom unionen vände man kappan, säger van der Bellen.
Det är endast på en punkt som de två kandidaterna är så gott som eniga. Sanktionerna mot Ryssland fungerar inte.
– Vi har hamnat i en återvändsgränd. Sanktionerna mot Ryssland har inte gjort annat än skadat vår egen ekonomi och de måste därför hävas, säger Hofer.
Två tidigare försök
Det österrikiska presidentvalet har dragit ordentligt ut på tiden. I maj hann Alexander van der Bellen med mycket knapp marginal redan väljas till president, men FPÖ besvärade sig över oegentligheter i samband med rösträkningen.
Den österrikiska författningsdomstolen ogiltigförklarade till slut valet, bland annat för att en del av rösterna hade räknats för tidigt.
Ett nytt försök att ordna valet i början av oktober gick likaså åt skogen då det framkom att brevvalet inte kunde genomföras som man hade tänkt.
Limmet, som skulle hålla kuverten för valsedlarna slutna, klibbade helt enkelt för dåligt.
Utgången oklar
I våras var det endast omkring 30 000 röster som skiljde de två kandidaterna åt och lika jämnt verkar det vara nu.
De senaste opinionsmätningarna ger van der Bellen ett stöd på 51 procent, men på grund av felmarginalen kan Hofer mycket bra ligga före.
Säkert är i alla fall enligt opinionsmätningarna att en stor del av österrikarna varken ser van der Bellen eller Hofer som sitt första alternativ. Många kommer därför att i första hand rösta på den ena kandidaten för att på så sätt slippa den andra.
Opinionsmätningarna visar vidare att omkring tio procent av väljarna inte ännu har bestämt sig för en kandidat, trots att den österrikiska valfarsen har pågått i snart ett år.
Regeringspartier på olika linje
Under de senaste veckorna har också frågan om vem som stöder vilken kandidat blivit ett hett tema i kampen om presidentposten.
Socialdemokraterna har öppet meddelat att de som parti ställer sig bakom van der Bellen.
Det andra regeringspartiet, det vill säga det österrikiska folkpartiet ÖVP har å sin sida meddelat att man inte kommer med några rekommendationer, men så heter det ändå att bland andra utrikesminister Sebastian Kurz stöder Hofer.
I sin hållning i till exempel flyktingfrågan står Kurz betydligt närmare FPÖ, än vad han står socialdemokraterna, som sitter med i samma regering.
Förspel till parlamentsval?
I flera folkpartisters stöd till högerpopulisterna, ser många redan broar byggas för tiden efter presidentvalet.
Det långvariga regeringssamarbetet mellan folkpartiet och socialdemokraterna ser ut att komma till vägs ände.
Därför spekuleras redan ivrigt kring om nästa österrikiska regering kommer att blir svart-blå, det vill säga en regering bestående av ÖVP och FPÖ, som åtminstone enligt opinionsmätningarna för tillfället är Österrikes största parti.
I Österrike kan det nämligen komma till förtida parlamentsval redan om några månader.
Tid för att ordna nästa val har man egentligen till september 2018, men bland annat på grund av att den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann avgick i maj i år, ser många behovet av nyval.
När presidenten äntligen är vald börjar kanske redan följande österrikiska valkamp.