Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Partimätning: De gröna dalar från höga höjder

Från 2016
Uppdaterad 31.03.2017 07:30.
grafik över partimätning för november 2016

De grönas gallupframgångar ser ut att ha nått sin kulmen för stunden. På två månader har partiets stöd minskat med med 1,4 procentenheter visar Yles partimätning. Samlingspartiet får däremot sitt högsta stöd i år.

Enligt partimätningen som genomfördes 2.-29.11.2016 är SDP landets största parti med ett stöd på 21,1 procent. Centern får ett stöd på 20,4 procent, och partiet tar därmed in en aning på SDP:s ledning.

Med ett stöd på 18,9 procent gör Samlingspartiet sitt bästa gallupresultat i år. Det här en tydlig förbättring jämfört med sensommarens och höstens opinionsundersökningar där partiet fått ett stöd på drygt 17 procent.

Vår interaktiva grafik visade hur stödet för partierna har utvecklats över tid! Den tekniska lösningen har slutat fungera, och grafen togs därför bort 15.5.2018.

De gröna backar

En annan märkbar förändring gäller De gröna. Partiet tappar stöd för andra månaden i rad, och ligger nu på 12,6 procent. Historiskt sett är det här inget dåligt resultat för De gröna, men i förhållande till vårens rekordsiffror (14,8 procent i maj) är resultatet säkert en smärre besvikelse för partiet.

Vänsterförbundet och Sannfinländarna ligger för tillfället i jämbredd med varandra, med ett stöd på 8,6 respektive 8,5 procent.

Stödet för SFP (4,0 procent) och KD (3,6) är också i det närmaste oförändrat.

Anmärkningsvärt små förändringar

Trots att de senaste veckorna varit intensiva i den inhemska politiken, så avspeglar sig dramatiken inte på siffrorna i opinionsmätning.

I övrigt är förändringarna jämfört med den senaste opinionsundersökningen försumbart små. Av åtta partier är det endast stödet för Centern och De gröna som förändrats i någon märkbar utsträckning.

2 927 personer intervjuades i för partimätningen. Av dessa uppgav 1 678 personer, drygt 57 procent, sina partisympatier.

Felmarginalen för de stora partiernas del är två procentenheter i vardera riktning.

Diskussion om artikeln