Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill ha James "Mad Dog" Mattis som USA:s försvarsminister

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:13.
James Mattis i uniform.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Donald Trump vill ha den råbarkade generalen James Mattis, även kallad Mad Dog, som försvarsminister i sitt kabinett. Utnämningen kräver en undantagslag.

Mattis har tjänstgjort i marinkåren i 40 år. Under sin aktiva tid ansågs han vara en av de mest inflytelserika ledarna inom den amerikanska militären.

Mattis är bäst känd för sina insatser och sitt ledarskap under båda krigen i Irak och kriget i Afghanistan. Han anses vara ett populärt val bland soldater.

66-åringen är en högljudd Obamakritiker. Under sin aktiva tid kritiserade han starkt president Barack Obama, framförallt för kärnkraftsavtalet med Iran. Han har också varit kritisk till Obamaledningens hantering av terrornätverket IS, och sagt att Iran är det största hotet mot fred i Mellanöstern.

Sedan Mattis gick i pension har han jobbat som konsult och gästföreläsare vid en tankesmedja.

Bufflig stil

James Mattis ansågs ha varit en hårdför och rovlysten befälhavare. Smeknamnet Mad Dog har han fått för sin buffliga stil, sitt färgstarka språk och sin besatthet av militären.

År 2005 väckte han uppståndelse då han sade att det "är roligt att skjuta vissa människor".

General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001.
Bildtext Mattis är populär bland soldater, eftersom han anses trivas närmare fronten än många andra generaler. På bilden besöker Mattis Camp Rhino i Afghanistan år 2001, under förberedelserna för invasionen av landet för att störta talibangerillan från makten.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Krävs ett undantag

Det problematiska med Mattis utnämning är att han gick i pension 2013, men enligt lagen får försvarsministern inte ha haft en militär tjänst under de senaste sju åren. Därför krävs en lagändring för att Mattis ska kunna bli försvarsminister. Senast kongressen godkände ett undantag från regeln var 1950.

Flera demokrater har redan meddelat att de inte tänker rösta för en undantagslag.

Republikanerna har ändå en majoritet i senaten och motståndet mot att stifta en undantagslag för Mattis tros inte få något större stöd bland republikanerna.

Trump tillbaka i kampanjretoriken

Den blivande presidenten Donald Trump berättade själv om valet av Mattis för tusentals entusiastiska supportrar då han inledde sin två veckor långa tackturné i Ohio i går.

Den som trodde att Trump skulle visa upp en mera städad och presidentmässig sida av sig själv trodde fel. Trump återgick till den retoriska stil som blev hans varumärke under valkampanjen: han kritiserade medierna, skröt över sin seger över Hillary Clinton och skällde ut dem som vägrat att stödja honom i valet.

Och framför allt såg han ut att njuta oerhört av jublet från sin gräsrotsarmé.

James Mattis och Donald Trump skakar hand.
Bildtext Donald Trump meddelade om sitt val under natten till fredag 2 december finsk tid.
Bild: EPA/Aude Guerrucci / POOL

Artikeln uppdaterad 2.12.2016 kl 7:19 med mer bakgrundsinformation om James Mattis och om Donald Trumps beteende vid utnämningen.

Diskussion om artikeln