Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: "Mad dog" Mattis ska bli USA:s försvarsminister, gasläcka på H:fors-Vanda fortfarande ett mysterium

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 07:58.
General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Vi uppdaterar dig med nattens nyheter och sätter dig på kartan inför den kommande dagen.

Läget utrikes:

USA:s blivande president Donald Trump vill utnämna den pensionerade generalen James Mattis, bättre känd som "Mad Dog" Mattis, till försvarsminister. Han anses vara en hårdför och hökaktig befälhavare. År 2005 väckte han uppståndelse då han sade att det "är roligt att skjuta vissa människor". Valet av Mattis kräver en undantagslag eftersom generaler måste vänta i sju år efter att ha lämnat försvarsmakten innan de kan utnämnas till försvarsminister. Mattis gick i pension år 2013 och är både veteran från Irak- och Afghanistanveteran.

Planera du att bila i Tyskland? I framtiden kommer utländska bilförare med största sannolikhet att tvingas betala vägtullar. EU-kommissionen har gett grönt ljus för de tyska planerna som ska ge staten 500 miljoner euro i intäkter. Grannländerna med Österrike i spetsen har hotat med rättsliga åtgärder.

Österrike väljer ny president på söndag efter en valkamp som för österrikiska förhållanden har varit smutsigt och osaklig. Mot varandra står högerpopulisten Norbert Hofer, från det österrikiska frihetspartiet FPÖ, och de grönas Alexander van der Bellen, som ställer upp som obunden kandidat. Igår möttes de två i en sista tv-debatt inför valet. Två österrikiska val har gått i stöpet - i maj hann Alexander van der Bellen redan väljas till president, men FPÖ besvärade sig och till sist ogiltigförklarades valet. Blir det tredje gången gillt?

I Frankrike har landets impopuläre president François Hollande med rekordlågt stöd, meddelat att han inte ställer upp för omval 2017. Han är den första franska presidenten sm gör så.

Läget inrikes:

Yles nya partimätning visar att de Grönas stöd dalar från höga höjder medan Samlingspartiet däremot får sitt högsta stöd i år. SDP är landets största parti.

Igår ledde en gasolycka till förseningar och långa köer på Helsingfors Vanda flygplats. Orsaken är fortfarande ett mysterium. Man har tagit prover och utfört mätningar under natten, som ska ge resultat klockan åtta i dag.
27 personer har fått symptom och av dem måste 12 åka till sjukhus för kontroll. De är alla personal på flygplatsen, en del från säkerhetskontrollen och en del från Finnairs servicediskar. Ingen hade några allvarliga symptom och alla har fått åka hem.

Jakobstad vill hitta en annan universitetsutbildning som kan ersätta barnträdgårdslärarutbildningen som flyttar till Vasa. Stadsdirektör Kristina Stenman har sammankallat till ett möte där utbildningar, kommuner och näringsliv skall diskutera hur Campus Allegro ska utvecklas efter att Åbo Akademi flyttar ut våren 2018.

Asylsökanden på prao: "Känns som om man lever igen då man träffar folk". Över 400 asylsökanden har erbjudits korta praktikperioder inom flera olika branscher i år. Nästa år väntas ännu fler få praoplats, men deras chanser att få anställning är inte stora.