Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

27 personer fick symptom i torsdagens gasolycka på Helsingfors-Vanda flygplats

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:35.
Ytryckningsfordon utanför terminal 2 vid flygplatsen
Bildtext Utryckningsfordon utanför Terminal 2 på torsdagen.
Bild: Yle / Outi Kuitunen

Orsaken till torsdagens gasolycka på Helsingfors-Vanda flygplats är fortfarande okänd. Av de drabbade har 12 personer åkt till sjukhus för kontroll, men alla har redan fått åka hem.

Under torsdag eftermiddag var avgångshallen i Terminal 2, samt ankomsthall 2A avspärrade på grund av en odefinierad gas. Köerna var långa och på Finnairs avgående flyg förekom förseningar mellan 30 minuter och två timmar.

I natt har försvarsmakten tagit prover och utfört mätningar på flygplatsen.

På morgonen visade de analyser som var klara inte några tecken på främmande kemikalier eller gas. Men en del av proverna har inte ännu analyserats, svaren kommer senare i dag.

Inget freon hittades

På torsdagen trodde Mellersta Nylands räddningsverk först att lukten kom från en burk självförsvarsspray som någon kastat i en papperskorg före säkerhetskontrollen.

- Men symptomen personalen uppvisade pekade inte på det. Av till exempel pepparspray brukar man få mera symptom i ögonen än vad de anställda på flygplatsen uppvisade, säger brandmästare Arto Latvala.

Senare på torsdagen gissade man på att det kunde ha läckt freon från ventilationssystemet. Men det här verkar också osannolikt eftersom man inte hittat freon i analyserna.

27 personer fick symptom

På torsdagen kände personalen vid en av säkerhetskontrollerna på flygplatsen en stickande lukt, och det sved i ögonen och i halsen på dem.

27 personer har fått symptom, av dem måste 12 personer åka till sjukhus för kontroll. Alla drabbade är anställda på flygplatsen, en del från säkerhetskontrollen och en del från Finnairs servicediskar.

Ingen hade några allvarliga symptom och alla har fått åka hem. Orsaken till symtomen är fortfarande okänd.

Artikeln uppdaterades kl 9.15 med Arto Latvalas citat och uppgifter om vad proven visat.

Diskussion om artikeln