Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Här är herrarna som trotsat klädkoden på slottet

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:12.
Fyra män i varierande festklädsel
Bild: Yle( Youku Yrttimaa, All Over Press

På presidentens självständighetsmottagning är det vanligtvis damernas klädsel som står i fokus. Men varje år vågar också manliga gäster sticka ut ur mängden.

Klädkoden är frack eller högtidsdräkt, vilket för damer innebär en hellång klänning i festligare material. Gällande färg och form på klänningen är möjligheterna oändliga.

För herrar är alternativen inte lika många. De allra flesta manliga gästerna väljer frack, även ett antal folkdräkter, mörka kostymer och uniformer brukar synas i vimlet. Alla dessa alternativ är korrekta enligt etikettsreglerna.

Men under åren har vi också fått se herrar som tänjt på gränserna en aning då det gäller klädkoden. En del med större framgång än andra.

Här har vi en lista på herrar som tolkat självständighetsmottagningens klädkod på sitt eget vis, och därmed också väckt en del uppmärksamhet.

Vad tycker du? Vem lyckades i sitt tilltag, vem borde ha fogat sig och lomat iväg till närmaste frackuthyrning?

Elastinen 2014

En av de vanligaste etikettsmissarna är att välja smoking istället för frack eller mörk kostym. Smoking är helt enkelt inte ett tillräckligt högtidligt alternativ då klädkoden lyder frack. Ändå brukar herrar i smoking synas på röda mattan så gott som varje år. Kanske för att smoking känns snäppet mera James Bond än frack? Och visst är ju exempelvis rapparen Elastinen stilig i sin smoking?

Man i smoking på röd matta
Bild: All Over Press/ Ari Lahti

Marco Bjurström 2011

Varför inte låta dojorna matcha mattan? Så resonerade måhända programledaren Marco Bjurström då han 2011 traskade in på slottet i klarröda skor. Året därpå bar Bjurström skor med blommönster i silver. Kanske inte helt korrekt enligt regelboken, men å andra sidan var de röda skorna festliga och fina, och därmed ansåg många modekännare att den lilla klädkuppen var vitsig.

Man i kostym och röda skor på röda mattan
Bild: All Over Press

Paleface 2010

En annan skokupp stod musikern Paleface för 2010, men här var experternas omdöme inte lika nådigt. Paleface var mycket stilig i sin frack, men hade kompletterat looken med svartvita tennisskor. Bekvämt och kul måhända. Men ett solklart etikettsbrott.

Kvinna i olivgrön klänning och man i frack och tennisskor
Bild: All Over Press/ Matti Matikainen

The Dudesons 2013

Sällan har väl folkdräkter väckt så mycket förtjusning som då stuntmännen och tv-galenskaparna The Dudesons gjorde entré i sina välsittande Härmä-dräkter på mottagningen 2013. Det året ordnades festligheterna som en konsert i Tammerforshuset eftersom slottet renoverades, och klädkoden var mörk kostym. De österbottniska tv-profilerna hade anlitat designern Anu Pirilä med önskemålet att få bära uppdaterade versioner av Härmä-dräkten, gärna med sjörövarstuk. Modeexperterna var ense om att tilltaget var lyckat.

Man i folkdräkt av läder
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press
Två män i folkdräkt av läder på röda mattan
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Klaus Bremer 1997

Sfp-politikern Klaus Bremer ville också sätta en twist på folkdräkten, då han 1997 gästade slottet iförd en "stadin kundi"-folkdräkt, designad av Mimmi Eirtovaara. Själva idén uppskattades av många, dock ansågs helheten vara på tok för alldaglig för festligheterna.

Klaus Bremer på väg in i presidentens slott
Bild: Touko Yrttimaa

Renny Harlin 1992

Under början av 1990-talet var regissören Renny Harlin en av landets mest spännande kändisar. Han gjorde karriär i Hollywood och dejtade den den ena skönheten efter den andra, däribland filmstjärnan Geena Davis. Till slottet anlände dock Harlin till mångas besvikelse ensam år 1992, men bjöd i gengäld på en klädkupp som hette duga. Han bar förvisso frack, men i läder!

Renny Harlin, sisääntulo ja haastattelu - Spela upp på Arenan

Ville Valo 2006

Ytterligare en musiker som valde att sätta personlig prägel på festutstyrseln var HIM-sångaren Ville Valo. Hans kostym var ett mellanting av smoking och bonjour med personliga detaljer och svartvita gangsterskor.

Man i kostym och svartvita skor
Bild: All Over Press/ Mari Lahti

Jari Sillanpää och Walteri Torikka 2015

På förra årets slottsbal var det två manliga gäster som väckte speciellt mycket uppmärksamhet. Operasångaren Waltteri Torikka motiverade sitt klädval med att frack är hans vanliga arbetsklädsel, och att han på självständighetsmottagningen därför ville bära någonting roligare. Det blev en blazer i leopardmönster!

Sångaren Jari Sillanpää bar i sin tur en välsittande och klädsam frack. Men ovanpå fracken satt någon sorts läderremmar. Förvirringen var stor, men senare avslöjade stylisten Teri Niitti att helheten var genomtänkt in i minsta detalj. Remmarna var tillverkade av renläder, för att hylla Sillanpääs nordfinländska ursprung, samtidigt som den smått provocerande bondage-liknande utformningen skulle symbolisera ett mera liberalt samhälle. Sillanpää är både svensk och finsk medborgare, så den ena manchettknappen pryddes av tre kronor och den andra av Finlands lejon. Och fracken var fodrad med blodrött tyg för att illustrera artistens passion och inre glöd. Med andra ord hade inget lämnats åt slumpen i denna utstyrsel.

Två festklädda män
Bild: All Over Press Finland
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Självständighetsdagen 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln