Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Unga gillar förnyade tidningen Östnyland

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 12:14.
Gymnasieeleverna Fabian Tillander, Kristofer Söderström och Pinja Karlqvist läser tidningen Östnyland
Bildtext Fabian Tillander, Kristofer Söderström och Pinja Karlqvist gillar den förnyade versionen av tidningen Östnyland.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Mer plats för lokala nyheter, snyggt utseende men färgtemat kunde vara piggare. Tre gymnasieelever från Borgå ger tummen upp för den förnyade tidningen Östnyland.

- Jag är glad över att här är ganska mycket lokala nyheter, jag behöver inte hitta samma nyheter som jag läser i Husis, säger Fabian Tillander när han bläddrar i den nya tidningen i Borgå Gymnasiums foajé.

Tidningen Östnyland har förnyats till både utseende och innehåll. Det första numret kom ut fredagen den 2 december. Samtidigt börjar tidningen komma ut endast två dagar i veckan.

Också Pinja Karlqvist är glad över det lokala materialet.

- Man hör kanske inte så många lokala nyheter, nu får de en plats. De är fortfarande mångsidiga.

Tidningen förenar regionen

Det första numret av den förnyade tidningen inleds med en tre sidor stor helhet om kritik mot en flyktingförläggning i Pyttis. Det visar att Östnyland inte är endast en tidning om Borgå.

- Jag tycker att det förenar och gör att vi syns mera som ett område och som en helhet i stället för att bara vara Lovisa eller Borgå skilt. Man hör om vad som händer i grannkommunerna, berömmer Karlqvist.

nya östnyland
Bildtext Första numret av den förnyade Östnyland.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Karlqvist noterar också människors åsikter, till exempel kommentarer från Facebook, i tidningen.

- Sociala medier lyfts fram för att komplettera, i stället för att det finns en stor skillnad mellan olika generationer.

Just i det första numret fredagen den 2 december finns inte så många nyheter om unga, av unga.

- Jag uppskattar texter av unga, säger Pinja Karlqvist. Det finns många unga som skriver bra och då kommer vi med i tidningen utan att det blir en gräns mellan vuxna och unga. Till exempel kolumner av unga behöver inte en skild Ung-sida.

Fabian Tillander håller med - ungdomar skulle kunna motiveras till att skriva.

- Ibland är det väldigt fräscht att läsa texter av den unga generationen för man får väldigt olika åsikter om saker.

Också igenkänningsfaktorn är viktig för Tillander, som vill se bekanta ansikten i lokaltidningen.

Grafiskt intressant

Kristofer Söderström är intresserad av grafik och tittar närmare på tidningens nya utseende.

- Tidningen är väldigt intressant grafiskt sett. Jag är väldigt entusiastisk över att den äntligen har fått ett ordentligt färgtema som går genom hela tidningen. Det ger en väldigt bra sammanställande helhet och ger uppmärksamhet åt det som är viktigt.

Söderström noterar att tidningen använder olika fonter (typsnitt) för att ge ett modernt intryck.

- Men trots alla förnyelser är tidningen väldigt likadan som förut, man känner väldigt bra igen den.

Enligt honom är färgtemat unikt, men jämfört med den vibranta orangea ton som Hbl använder är Östnylands ljusblåa färg ett intressant val och ganska ”laid back”.

- Men jag tycker att tidningen är otroligt bra planerad och mycket mer klar än den gamla. Den ger läsaren en bättre helhetsbild av olika kolumner och reportage, säger Söderström.

Papper eller webb?

Pinja Karlqvist läser gärna tidningen i traditionellt pappersformat, vid frukosten eller på eftermiddagen.

- Jag tycker om att det finns papperstidning, men jag förstår också att det inte är möjligt att få den varje dag, säger hon. Jag uppskattar att vi ändå får den två dagar i veckan. Kanske det är mer innehåll i den då?

Kristofer Söderström föredrar att läsa nyheter på webben.

- Då får man konstanta uppdateringar och om det händer något ute i världen är man online med en knapptryckning.

Karlqvist påpekar att det finns bra nyheter på webben, men då måste man kunna sortera bland massvisa mängder information och ha koll på sina källor. Material som produceras av proffs på en redaktion känns pålitligt.

- På nätet läser jag mer riksomfattande rubriker, berättar Fabian Tillander. Men det lokala delas mycket på Facebook så där hittar man det.