Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Givmilda Lappträskbor hjälper familj som miste hemmet i eldsvåda

Från 2016
Karta över Lappträsk och byn Pockar
Bild: Yle

Tidigare i veckan totalförstördes ett frontmannahus i Pockar i Lappträsk i en eldsvåda. Familjen är rörd över all hjälp den har fått, bland annat via Röda korset.

Röda korsets lokalavdelning i Lappträsk startade en insamling till förmån för familjen som miste sitt hem i en eldsvåda på Brännorna i Pockar tidigare i veckan.

Lotta Holopainen vid Röda korset koordinerar insamlingen och har fått ta emot en hel del telefonsamtal. Så gott som alla Lappträskföreningar har tagit kontakt för att donera någonting, men också en hel del privatpersoner.

Till exempel Röda korset, marthorna och Lions har skänkt pengar åt barnfamiljen.

– Det är ganska förtjusande att folk vaknar för att hjälpa till på det här sättet i en liten by, säger Holopainen.

Hon berättar att familjen är otroligt tacksam och rörd för all hjälp de har fått hittills.

Bara det nödvändigaste

Just nu är det oklart var familjen ska bo under återuppbyggnadstiden. Familjen väntar på besked från försäkringsbolaget.

Till dess samlar Röda korset bara in det mest nödvändiga. Till exempel letar man ännu efter en säng med resårmadrass på mellan 120 och 140 centimeter åt tonåringen i familjen.

Däremot behövs exempelvis inte kläder just nu, eftersom familjen har fått en del presentkort i donation av Lappträskföreningarna.

– Många har också valt att samla in en summa pengar tillsammans med sina kompisar, för att sedan gå och köpa något större som familjen behöver, säger Holopainen.

Lördagen den 3 december ordnas en insamling till förmån för familjen på Monica’s Café i Kapellby. Monica Karlsson bjuder på risgrynsgröt mot en frivillig avgift. Alla pengar som kommer in går oavkortat till familjen från Pockar.

Om man är intresserad av att hjälpa till på något sätt kan man ta kontakt med Lotta Holopainen.

Räddningsbil

Frontmannahus totalförstördes i eldsvåda i Pockar

Räddningsverket på plats i Pockar.

Diskussion om artikeln