Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Krigsveteran fyller 100 år tillsammans med Finland

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 12:52.
Krigsveteranen Levi Backholm sitter på sin soffa hemma i Sundom.
Bildtext Levi Backholm i sitt hem i Sundom.
Bild: Yle/Nicke Aldén

Levi Backholm från Sundom fyller 100 år i maj 2017. Krigsveteranen är jämngammal med fosterlandet. För två år sedan var han bjuden på slottsbalen. Något han minns med glädje och värme.

Det är två år sedan vi träffade Levi sist. Då var han bjuden på självständighetsfest av republikens president. Det är samma klara blick och pondus som möter oss då han öppnar dörren till sitt hem i Sundom. Hälsan är inte lika bra som senast. Synen och hörseln har blivit sämre. Men tanken är hur klar som helst och den positiva livsinställningen och glimten i ögat har inte försvunnit någonstans.

- Jag får vara tacksam för den hälsa jag har. Fast jag ser dåligt och hör dåligt men det finns ju hjälpmedel nuförtiden. Man behöver inte ge upp hoppet och modet, säger Levi.

Han tar fram en bunt med fotografier från slottsbalen 2014. På bilderna poserar han bland annat med den dåvarande försvarsministern Carl Haglund.

- Försvarsministern kom fram till mig och sa "Ja heter Calle ja!" Jag hade träffat honom tidigare men inte hälsat på honom. Jag har släktskap till hans fru, Michaela, berättar Levi.

Blev väl bemött av presidentparet

Levi minns tillställningen med värme och tycker att stämningen under kvällen var kamratlig.

- Då man hälsade på presidentparet kände man en sådan värme. Då jag såg glimten i presidentens öga så förstod jag vad han kände för oss veteraner. Hemma i Sundom var det en som i efterhand kom fram till mig och ville skaka min hand för att jag hade hållit i presidentens hand. Han tyckte att det skulle vara stort, minns Levi.

För två år sedan hade Levi en klar plan på vad han skulle säga åt presidentparet vid handskakningen. Då var det hemligt. Det var många som blev nyfikna på att få veta vad han hade planerat. Nu kan han berätta.

- Jag sa: "Tack min herr president." och bugade mig. Sedan tackade jag för inbjudan. Till presidentfrun skulle jag säga något om hennes charm. Men då vi väntade på handskakningstillfället skruvade jag bort volymen från min hörselapparat. Det var för mycket ljud i rummet där vi väntade på vår tur. Jag var rädd för att säga det för högt så att någon annan skulle höra så jag sa det för sakta. Hon var tvungen att böja sig närmare för att höra så vi hade våra huvuden ihop. Efteråt funderade jag nog på om någon undrade vad vi egentligen höll på med, så det blev lite skoj och skämt i mina tankar, skrattar Levi.

Följer med balen via tv i år

I år kommer Levi att följa med festligheterna via tv:n. Något som känns annorlunda då man själv varit där.

- Man känner på ett annat sätt. Jag trodde det skulle vara mer högdraget och stelt. Men det var familjärt och man kände värmen och närheten till människorna och till presidentparet. Det var som det ska vara i Finland, säger Levi.

"Finland sköter bra om sina veteraner"

Levi är nöjd med hur fosterlandet tar hand om sina krigsveteraner.

- Finland sköter bra om sin sårade invalider från kriget och frontveteranerna har det bra på många sätt med rehabiliteringar och många förmåner. Jag är tacksam för det, säger Levi.

Hur känns det för Levi nu då Finland fyller 100 år?

- Jag är väldigt tacksam att vi har ett fosterland. Fosterlandet betyder ännu mer för mig nu efter att jag fick vara med på slottsbalen och fick träffa presidenten och alla andra trevliga människor. Men framför allt att Finland tar vara på frontveteranerna och invaliderna. Det är jag väldigt tacksam för och jag är stolt över att vara finländare, säger Levi.

Hur ser krigsveteranen på Finland idag?

Finland går in i sitt hundrande år som självständig nation. Hur ser Levi Backholm på dagens Finland?

- Jag tror nog att alla försöker göra sitt bästa. Men det är svårt då många drar åt olika håll. Man får hoppas att både regering och riksdag kan fatta goda beslut så att alla får sysselsättning, säger Levi.

Medmänsklighet är också något som Backholm väljer att lyfta upp.

- Det vore bra om vi på ett värdigt sätt kunde ta hand om dem som kommit in i landet utifrån. De har en svår situation som de har hamnat i. Vi måste vara mänskliga mot våra medmänniskor. Det är också viktigt att vi har bra relationer till våra grannländer. Att vi kan tala med varandra och komma överens, konstatera Levi.

Fyller själv 100 år i maj

Herr Backholm når själv en milstolpe i sitt liv under 2017. I maj fyller han nämligen 100 år.

- Om jag lever så länge, säger Levi med ett skratt.

Det är ett halvt år till festligheterna. Men Levi planerar inte att fira. Han misstänker att det är andra som har planer. Den stora släkten lär stå för dom. Han skulle själv gärna hålla det enkelt.

- Jag är ju bara en vanlig Sundombo. Någon resa blir det knappast. I min ålder är man ganska hemkär, konstaterar Levi.

Att bli så här gammal har Levi endast våga drömma om.

- Jag skulle gärna ta emot det faktiskt. Då jag var yngre snurrade nog tanke i mitt huvud om att jag en dag gärna skulle fylla hundra år. Det blir intressant om jag lever och kan tänka något så när klart. Det är viktigt, att följa med tiderna. Nu skulle det vara en upplevelse förstås, som jag tar emot med tacksamhet.

Släkten på hundra personer har fått tillökning

Då vi senast skrev om Levi Backholm fick vi också veta om hans stora släkt: Tolv barn, 38 barnbarn, 49 barnbarnsbarn och ett barnbarnsbarnbarn. Han har nästan fått tömma bokhyllan på böcker för att få plats med alla familjefotografier. Sedan dess har släkten utöktas med två personer. Det betyder att Levi nu har tre barn i femte ledet i släkten.

- Mitt första barnbarnsbarnbarn, Oskar har fått en lillebror, Johannes som är två år och så har vi hans kusin Alma som bor i Maxmo som är ett år. Det var roligt att träffa henne första gången, hon är en gullig och rar flicka, säger Levi.

"Det är efterätterna som håller liv i mig"

Vi lämnar Levi för att invänta hans hundraårsdag i maj. Han hoppas att han får leva att se den dagen.

- Kanske det lyckas om jag fortsätter att koka mina efterrätter. Det är efterätterna som håller liv i mig. Jag kokar mest av blåbär och reder av det och fyller på med jordgubbar eller någonting annat, berättar Levi.

Vega Dag: Intervju med krigsveteranen Levi Backholm som fyller 100 år tillsammans med Finland

Programmet är inte längre tillgängligt

Självständighetsdagen 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln