Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Diskrimineringsombudsmannen: Nazistflagga i fönstret är trakasseri

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 15:42.
naziflagga på utställning
Bildtext Arkivbild. Flaggan på bilden har inget med det aktuella fallet att göra.
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

I åtta månader har en nazistflagga hängt i fönstret i en studentlägenhet i huvudstadsregionen. Det är olagligt trakasseri, anser diskrimineringsombudsmannen.

Personen har hängt upp både Nazitysklands hakkorsflagga och det japanska kejsardömets krigsflagga från andra världskriget. Flaggorna har enligt de uppgifter som kommit till diskrimineringsombudsmannen hängt synliga i fönstret i en HOAS-lägenheten i i Gräsviken i Helsingfors i över 8 månader .

- Det här fallet är trakasseri eftersom det att man har en naziflagga synlig offentligt skapar en hatisk stämning mot en viss grupp av människor. Vi har diskuterat ärendet bland annat med representanter för den judiska minoriteten och de upplever flaggorna i fönstret som mycket hotfulla och djupt kränkande, säger diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä i ett pressmeddelande.

Yttrandefriheten skyddar inte hatretorik eller andra åsiktsyttringar som djupt kränker en annan persons människovärde.

Hyresvärden, Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS har bett hyresgästen ta bort flaggorna men personen har vägrat.

Diskrimineringsombudsmannen anser att personen som hängt flaggorna i fönstret gör sig skyldig till trakasserier enligt diskrimineringslagen. Yttrandefriheten skyddar inte hatretorik eller andra åsiktsyttringar som djupt kränker en annan persons människovärde.

Artikeln uppdaterades kl.12:25 med uppgiften om att flaggorna hänger i Gräsviken.