Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps kabinett: Från råbarkad, ilsken hund till polerad svärson

Från 2016
Uppdaterad 03.12.2016 12:02.
Betsy DeVos,  Donald Trump och Mike Pence.
Bildtext Betsy DeVos, Donald Trump och Mike Pence.
Bild: EPA/Aude Guerrucci / POOL

Det sades att president Dwight Eisenhower på sin tid omgav sig i Vita huset med så förmögna personer att hans kabinett sades bestå av "nio miljonärer och en rörmokare". Men USA:s tillträdande president smäller högre än så. Och Vita huset har aldrig härbärgerat en rikare president än Donald Trump.

Presidentkandidaten Donald Trump vädjade i sin valkampanj till arbetarklassen och lovade ta itu med finanseliten. Han lovade "torrlägga träsket", det vill säga avlägsna korruptionen och girigheten från Washington DC.

Affärsmannen Trump från New York har ändå valt att omgärda sig med likasinnade individer.

President Dwight Eisenhovers kabinett sades bestå av "nio miljonärer och en rörmokare". Trumps administration smäller högre än så.

I Trumps tilltänkta administration ingår såväl miljardärer som multimiljonärer, allt från finanshajar från Wall Street till industrimagnater och arvtagare i superrika klaner.

- De personer som Trump utnämner kommer troligen att bestå av den rikaste grupp människor som någonsin har ingått i en presidents administration i USA i historiskt perspektiv, säger författaren och forskaren Robert Spitzer som i fem böcker beskrivit USA:s presidenter.

Elaine Chao, som Trump har föreslagit att ska bli transportminister, är en av få kvinnor i Trumps kabinett, som i övrigt består av främst äldre vithyade män.

Stephen Bannon.
Bildtext Den högerradikala och kontroversiella Stephen Bannon har utsetts till chefsstrateg för Trump i Vita huset.
Bild: / All Over Press

Trumps två närmaste rådgivare i Vita huset - en udda duo

Den högerradikala och kontroversiella Stephen "Steve" Bannon har utsetts till chefsstrateg för Trump i Vita huset. Han har varit chef för den nationalistiska sajten Breitbart News vilket har stött på kritik både inom högern och vänstern.

Bannon har starkt stöd bland den så kallade alternativa högern i USA. Demokrater, människorättsgrupper och en del republikaner har starkt motsatt sig utnämningen. Den tidigare ledaren för Ku Klux Klan, David Duke, har däremot välkomnat utnämningen, och säger att det behövs en individualist som Bannon för att staka ut ideologiska aspekter.

Bannon anses allmänt vara den som hjälpte Trump skapa den populistiska agendan under valkampanjen, och han anses ha en stark känsla för vad Trumps gräsrötter vill ha.

Stephen Bannon anses ha en stark känsla för vad Trumps gräsrötter vill ha.

Stabchefen Reince Priebus tillhör å andra sidan den moderata sidan i det republikanska partiet och betecknas som en stabil och ambitiös person. Han anses inte vara kontroversiell och tros kunna få en medlarroll.

Priebus är ordförande i republikanernas nationella kommitté och en högt värderad Washingtoninsider som är accepterad av de flesta i partiet.

Priebus kan vara till nytta när Trump försöker genomdriva frågor som är viktiga för honom i kongressen och förbättra de inflammerade relationerna till vissa republikanska ledare.

Reince Priebus kan vara till nytta om Trump vill förbättra de inflammerade relationerna till vissa republikanska ledare.

Donald Trumps dotter Ivanka med sin man Jared Kushner.
Bildtext Jared Kushner är gift med Donald Trumps dotter Ivanka Trump.
Bild: PA/PETER FOLEY

Svärsonen - en polerad ung fastighetsmogul från Trumps inre cirkel

Presidentens svärson har en fast plats i Trumps inre cirkel. Den 35-åriga Jared Kushner var en ledande figur i Trumps valkampanj och har spelat en stor roll i det så kallade övergångsteam som har förberett tillsättandet av nya medarbetare.

New York Times har rapporterat att den säkerhetspolitiska experten Mike Rogers och utrikesrådgivaren Matthew Freedman fick sparken eftersom Jared Kushner satt igång en utrensning inom teamet.

Kushner är i likhet med sin svärfar en välbärgad fastighetsmagnat. Han äger dessutom tidningen The New York Observer.

Kushner kan på grund av sin personliga relation inte formellt utses till någon post i presidentens stab. Han väntas dock fungera som något slag av informell rådgivare i Vita huset - vilket kan väcka frågor.

Kushner utmålas som en väluppfostrad och diskret moderat röst bland alla högljudda konservativa äldre män. Han har tidigare donerat pengar till demokrater, stöder homosexuellas rättigheter och är barnbarn till överlevare från Förintelsen.

Vicepresidenten Mike Pence ska se till att amerikanska jobb stannar inom landet

Donald Trumps blivande vicepresident Mike Pence ska bistå den nya presidenten bland annat med att se till att amerikanska jobb stannar inom landet. Enligt Trump kommer företag som flyttar till låglöneländer att drabbas av straffavgifter. Sänkta skatter och onödiga regler ska leda till att inget företag behöver flytta.

Mike Pence har lovat att omedelbart ta itu med frågor som skatter, hälsovård och immigrationslagar.

Pence skapade oro 2015 då han arbetade för en lag som stödde religiös frihet på bekostnad av rättigheter för homosexuella. Pence har också talat om inskränkningar i rätten till abort.

Både Trump och Pence har offentligt avfärdat forskarrapporter om klimatförändring, ozonlagret, vaccin, evolutionsteorin och kopplingen mellan rökning och lungcancer, skriver Dagens Nyheter.

Kritiker oroar sig över hur synen på forskning och vetenskap kommer att se ut i den nya administrationen.

Råbarkad Mad Dog ska leda Pentagon

Trump vill ha den råbarkade, före detta marinkårsgeneralen James Mattis, som försvarsminister i sitt kabinett.

Den 66-åriga Mattis - även kallad Mad Dog (ilsken/galen hund) - har tjänstgjort i marinkåren i 40 år och beskrivs som hårdför och rovlysten. Han har setts som en av de mest inflytelserika ledarna inom den amerikanska militären, och är bäst känd för sina insatser och sitt ledarskap under krigen i Irak och Afghanistan. Smeknamnet Mad Dog har han fått för sin buffliga stil, sitt färgstarka språk och sin besatthet av militären. Efter att ha blivit pensionerad har han jobbat som konsult och gästföreläsare vid en tankesmedja.

General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001.
Bildtext Mattis är populär bland soldater. Han anses trivas nära fronten. På bilden besöker han Camp Rhino i Afghanistan år 2001 inför invasionen av landet då talibangerillan skulle störtas från makten.
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Han har kraftigt kritiserat president Barack Obama, framförallt för kärnkraftsavtalet med Iran men också för hanteringen av terrornätverket IS.

Mattis är dock inte ense med Trump i alla frågor. Enligt New York Times är Mattis oroad över Rysslands inblandning i Syrien och Ukraina. Han har också sagt att tortyr inte fungerar. Mattis anser att Iran är det största hotet mot fred i Mellanöstern men han anser ändå att kärnavtalet med Iran inte ska avbrytas.

År 2005 väckte Mattis uppståndelse då han sade att det "är roligt att skjuta vissa människor".

Du går in i Afghanistan, du har folk som slagit kvinnor i fem år för att de inte bär slöja. Sådana killar har inte någon manlighet kvar i alla fall, så det är jäkligt roligt att skjuta dem.

― CNN / TT

Enligt lagen får försvarsministern inte ha haft en militär tjänst under de senaste sju åren vilket innebär att utnämningen kräver en undantagslag. Om Trumps nominering godkänns blir Mattis chef för Pentagon.

Före detta Goldman Sachs-chef och filmproducent får ansvar för statsskulden

Den 53-åriga Steven Mnuchin har ombetts bli finansminister. Han är en före detta chef vid investeringsbanken Goldman Sachs och leder numera hedgefonden Dune Capital.

Mnuchin ska ta hand om statsskulden, globala finansfrågor och finansvärlden på Wall Street. Han ska samarbeta med en president som bland annat planerar att öka statsskulden.

Steven Mnuchin och Louise Linton
Bildtext Steven Mnuchin och skådespelaren Louise Linton på Lions Gala i New York.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Mnuchin har medverkat som producent, verkställande producent och finansiär i flera kända filmer, som Mad Max: Fury Road, The Accountant, Gravity, The Lego Movie, Magic Mike XXL och American Sniper.

Mnuchins företag Dune Capital Management har investerat i ett åttiotal filmer. Mnuchin själv uppges ha varit producent eller verkställande producent i ett trettiotal filmer på senare år. Snart gör han också sin skådespelardebut, enligt CNN Money.

Mnuchin var finansiell rådgivare i Trumps kampanj, men har ingen annan politisk erfarenhet.

Betsy DeVos hör inte till Trumps inre krets

Betsy DeVos är en av de få personer i den tilltänkta administrationen som inte tillhör Trumps "inre cirkel".

DeVos tillhör en förmögen familj och är gift med en rik man. Hon är syster till Erik Prince, mannen som grundade säkerhetsbolaget Blackwater USA. Blackwaters brutala metoder under kriget i Irak har väckt stor uppmärksamhet.

Betsy DeVos är en stark förespråkare av skattestödda skolor och alternativa stödmodeller för privata skolor.

Miljardären och "konkurskungen” på Wall Street tar hand om de omstridda handelsavtalen

Den 79 år gamla Wilbur Ross - som också går under namnet ”konkurskungen” på Wall Street - ska som handelsminister inneha ansvaret för hanteringen av de omstridda handelsavtalen med EU och Asien.

Wilbur Ross
Bildtext "Wilbur Ross - konkurskungen på Wall Street"
Bild: EPA/JOHN ANGELILLO / POOL

Ross smeknamn hänför sig till hans rekordstora antal inköp av konkursfärdiga företag. Han har tjänat en förmögenhet på att köpa upp, sanera och sälja vidare krisdrabbade amerikanska bolag.

Kritikerna säger att han har håvat in stora pengar på att ge folk sparken.

Nikki Haley fick toppost som USA:s FN-ambassadör trots sin skarpa kritik mot Trump

Nikki Haley fick posten som USA:s FN-ambassadör trots att hon saknar utrikespolitisk erfarenhet. Hon har kritiserats för att ha föga utrikespolitisk erfarenhet. Hon har inte heller någon diplomatisk bakgrund.
Hon betecknas som en stigande stjärna inom det republikanska partiet.

Nikki Haley håller ett tal.
Bildtext Nikki Haley har bland annat profilerat sig i skattefrågor.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Hon stödde först Marco Rubio och sedan Ted Cruz i primärvalet, men ställde sig bakom Donald Trump efter att han blev vald till partiets kandidat. Hon hann ändå kritisera Trump i flera omgångar för bland annat hatretorik.

Nikki Haley är dotter till indiska invandrare, som kom till USA med bara åtta dollar i fickan. Haley är en stark abortmotståndare.

Nikki Haley blev känd i fjol efter att hon gått ut med krav på att man skulle sluta använda sydstatsflaggan efter mordet på nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston. Mördaren hade poserat med flaggan, som många förknippar med slaveri och rasförtryck.

Michael Flynn - säkerhetsrådgivare med positiv inställning till Ryssland.

Den tidigare generallöjtnanten Michael Flynn har utsetts till nationell säkerhetsrådgivare. Han förespråkar närmare relationer med Ryssland, och har erfarenhet från krigszoner i Irak och Afghanistan.

Flynn, var för bara några månader sedan betald talare på ett jippo i Moskva. Tillställning var arrangerad av president Vladimir Putins propagandakanal Russia Today, uppger Dagens Nyheter.

Michael Flynn
Bildtext Michael Flynn stödde den kör som ropade "Lock her up"
Bild: EPA

Han ingick också i den Trumpstödda kör som under valkampanjen ropade "Lock her up" (Lås in henne). Orden riktades mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Det upprörde flera tidigare chefer och kolleger, som tyckte att Flynns beteende äventyrade militärens trovärdighet.

Han har varit chef för den militära underrättelseorganisationen DIA (Defense Intelligence Agency) men tvingades avgå 2014, officiellt på grund av sin ledarstil. Efter det har han flera gånger attackerat Vita huset och bland annat sagt att orsaken till att han fick sparken var att han förespråkar en tuff linje mot terrororganisationen IS.

Flynn har sagt att det är rationellt att vara rädd för muslimer, och att själva tron är källan till problemet. Enligt honom håller islamisk lag, sharia, på att sprida sig i USA. Hans dubiösa påståenden var så vanliga under hans tid som chef för DIA att hans underställda ironiskt kallade dem för Flynnfakta, enligt New York Times. Dessa åsikter, i kombination med hans frispråkighet, anses ha varit avgörande när Trump valde Flynn till sin säkerhetsrådgivare.

Neurokirurgen Ben Carson motsätter sig abort och samkönade äktenskap

Trumps förra rival, den tidigare presidentkandidaten Ben Carson, har erbjudits posten som stadsutvecklings- och bostadsminister. Den pensionerade Carson ställde i fjol upp mot Trump vid republikanernas nominering av presentkandidat. Han gav senare upp och övergick till att stöda Trump.

Carson motsätter sig Obamacare, abort och samkönade äktenskap.

Den republikanske presidentaspiranten Ben Carson.
Bildtext Neurokirurgen Ben Carson var först Trumps rival.
Bild: EPA/MAX WHITTAKER

Om Carson tar emot posten och utses till minister blir han den förste afroamerikanen i Trumps administration.

Mike Pompeo - CIA-chef

Kongressledamoten Mike Pompeo får jobbet som chef för CIA. Pompeo är medlem i Tea Party-rörelsen.

Pompeo stödde tidigt Trump och förespråkade en tuffare linje mot demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i Benghazirapporten, där man utredde attacken mot det amerikanska konsulatet i Libyen.

Mike Pompeo
Bildtext Mike Pompeo är medlem i Tea Party
Bild: EPA

Pompeo hör också till dem som förnekar att forskare skulle vara överens om klimatförändringarna.

Jeff Sessions ombeds bli justitieminister - skämtade om Ku Klux Klan

Senator Jeff Sessions betecknas som en enveten invandringsmotståndare. Trump föreslår att han blir landets nya justitieminister.

alabamasenatorn jeff sessions
Bildtext Alabamasenatorn Jeff Sessions har gjort rasdiskriminerande kommentarer.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Han har armébakgrund och har också gjort karriär som jurist. Jeff Sessions nominerades av president Ronald Reagan år 1986 till federal domare i Alabama, men senatens juridiska kommitté godkände inte nomineringen på grund av Sessions rasdiskriminerande kommentarer och beteende. Han var den andra nominerade på 50 år som kommittén stoppat.

Sessions, 69, anses vara en av de mest konservativa senatorerna. Han har bland annat motsatt sig samkönade äktenskap.

Sessions har gärna kritiserat Nato och förhåller sig vänligt till Ryssland, liksom Donald Trump.

Obamacare-skeptisk kirurg föreslås bli hälsominister

Kirurgen Tom Price är Trumps förslag till hälsominister. Han har kraftigt kritiserat president Barack Obamas sjukförsäkringssystem (Affordable Care Act), Obamacare, och har varit med om att skriva flera omfattande alternativ till sjukvårdsreformen.

Donald Trump, som under sin valkampanj sade att han genast skulle riva upp Obamacare om han blev vald, har dock nu mjukat upp sina uttalanden och har sagt att delar av den kan bibehållas.

Miljontals fattiga människor som aldrig tidigare har varit försäkrade har omfattats av Obamacare.

Den 62-årige Price är ortopedisk kirurg till utbildningen.

Vem blir USA:s ansikte utåt?

Donald Trump har inte ännu utnämnt sin utrikesminister.

Namn som har nämnts är presidentkandidaten från 2012, Mitt Romney, den förra CIA-chefen David Petraeus, New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani och senatsledamoten Bob Corker.

Romney är en tidigare guvernör från Massachusetts som själv ställde upp i presidentvalet mot Barack Obama 2012, och stöddes av Donald Trump. Romney ställde sig ändå aldrig bakom Trump när det var Trumps tur att kandidera. Trump och Romney ägnade sig i stället åt en hetsig ordväxling under valkampanjen. Romney kallade Trump bland annat för en bedragare och en skojare, vars löften var lika mycket värda som en examen från Trumps universitet. Trump sade att Romney är en förlorare som inte klarade pressen och att han därför misslyckades i sin egen kampanj.

Om Mitt Romney blir utrikesminister skulle det lugna etablissemanget.

Romney är respekterad inom partiet och anses allmänt vara en gentleman, och valet av honom skulle lugna etablissemanget. Men många frågar sig ändå om Trump kan glömma Romneys kritik. En del anser också att mötet mellan dessa två är spel för galleriet, och att Trump inte på allvar vill ha Romney, men vill signalera att han är öppen för alla alternativ.

Romney träffade Trump i lördags men inga detaljer om mötet har getts ut. Romney har ändå sagt att diskussionerna var "långtgående".

Donald Trump och Mitt Romney.
Bildtext Donald Trump och Mitt Romney på en restaurang i New York 29.11.2016.
Bild: EPA/JOHN ANGELILLO/POOL

USA:s tillträdande president Donald Trump bygger nu upp sin administration för kommande år. Det nya kabinettet tar över makten i Washington efter presidentinstallationen den 20 januari. Ministrarna ska ännu godkännas av senaten.

Diskussion om artikeln