Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Dags att fira 99-åriga Finland

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 18:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

På presidentens slott pågår förberedelserna för det som slängigt kallas "nittinie-festen" för fullt. På tisdag kväll ska allt vara klart.

Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken.

Rutinerade balreportrar

Minst lika intensiva förberedelser som på slottet pågår i femte våningen i Stora smedjan i Böle. Här har Svenska Yles Fest på slottet-team sitt högkvarter.

I år är det ett rutinerat gäng som rapporterar från festligheterna. Marko Hietikko, till vardags grävande journalist, är med för sjätte gången.

- Nej jag tröttnar inte, direktsändningar är alltid speciella och Fest på slottet är något helt annat än det jag arbetar med i vanliga fall, säger Marko.

Bild: Derrick Frilund / Yle

I kommentatorsbåset sitter också Magnus Swanljung och Matilda Gyllenberg, som i sin tur är med för andra året. Också hon har ägnat de senaste veckorna åt att plugga namn och ansikten.

- Det viktigaste är ju att känna igen dem som skakar hand med presidenten, säger Matilda. Och alla ser helt annorlunda ut när de är uppstädade och fina i håret så det är svårt! Men både Magnus och Marko är riktiga hejare på att känna igen folk, så jag känner mig trygg.

Vinterfest och höga klackar

Pia-Maria Lehtola är teamets mode-expert för sjunde gången i ordningen.

- Självständighetsmottagningen är en vinterfest där gästerna får vara del av en saga, säger Pia-Maria som under sändningen kommer att analysera modet och göra intervjuer i vimlet.

Pia-Maria Lehtola

För Catariina Salo blir det slottsbalsdebut.

- Jag kommer att ha hand om Svenska Yles sociala medier på slottsbalen, så jag tänker släppa in publiken och visa vad som händer bakom tv-kamerorna!

Catariina ser fram emot att vara omgiven av finklädda och glammiga människor.

- Jag tänkte också försöka luska ut vad gästerna har med sig i sina aftonväskor eller innerfickor - vad ryms där egentligen? Minst ser jag fram emot att ha klackskor på mig, men vad gör man inte för en bal på slottet?

Katja Johansson och Janne Grönroos är mingelreportar, Katja kommer också att intervjua presidenten strax innan dörrarna öppnas.

- Ungdomlig iver och skräckslagen blick, sammanfattar Janne Grönroos sitt ansvarsområde under kvällen.

Anspråkslösa Finland ska sträcka på sig

Cirka 1800 gäster är inbjudna i år. Som vanligt är gästlistan hemlig in i det sista (även om det förstås är tillåtet för gästerna att berätta att de fått en inbjudan). Krigsveteraner och lottor är givetvis kvällens hedergäster.

Årets tema ger ändå en viss vink om hurdana personer som har fått ett eftertraktat inbjudningskort i år. Temat är "Finlands styrkor". Bland annat ärlighet, läskunskap, skolframgång och möjligheter för flickor omnämns som exempel på finska styrkor.

- Anspåkslösheten är förvisso också en av våra styrkor, men vi ska inte underskatta våra bedrifter, påpekade president Sauli Niinistö vid ett presstillfälle tidigare i veckan.

Pulled havre och italienskt vin

Serveringen på mottagningen är som vanligt en buffet, bestående av båda salta och söta smårätter. Ingredienserna kommer från olika delar av landet, mest uppmärksamhet har trendingrediensen pulled havre fått.

Buffetbord på presidentens slott
Bildtext Så här tjusigt såg buffetbordet ut ifjol.
Bild: Marcus Rosenlund

Som måltidryck serveras bland annat rött och vitt vin, som slottets hovmästare har valt på basis av ett blindtest. Man vill inte på förhand avslöja exakt vilka viner som serveras, dock att båda vinerna är från Italien.

Sedan några år tillbaka samarbetar slottet med studerande inom restaurangbranschen. I år är det servitörsstuderande från Lapin matkailuopisto i Rovanniemi och kockstudenter från vuxeninstitutet Timali i Reso som sköter trakteringen.

Fest på slottet - bra att veta!

Kvällen inleds kl 15.03 med förfest i Yle Vega och på svenska.yle.fi. Magnus Hansén och Nicke Aldén laddar upp inför aftonens festligheter ändra fram till kl 19.

Sändningen från slottet inleds kl 18.50 i Yle Fem.

På svenska.yle.fi/slottsbalen kan du under sändningen bland annat chatta och se bilder på de stiligaste utstyrslarna.

Vår reporter Catariina Salo delar med sig av feststämningen på Instagram @svenskayle och Snapchat @yle_x3m . Använd hashtaggen #slottsbalen om du vill att vi ser dina inlägg!

Självständighetsdagen 2016

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln