Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Poesin suger och förtjusar - det här betyder dikter för er

Från 2016
Man som blir matad med lappar framför ögonen i en lek och text om Bodil Lindfors poesi.
Bildtext Poesi som föder själen.

Poesi delar Svenska Yles läsare. För många kan den betyda inspiration, något man gör tillsammans med barnen, nostalgi, medan andra inte skulle ta i poesin med tång. Vi frågade vad poesi betyder, ni svarade och vi gjorde några vackra videor av svaren.

Poesi läser man i ensamhet, man läser den absolut inte alls och den får en att minnas ens ungdom. Man läser den också tillsammans med sina barn som gillar lekfullheten i språket.

Vi fick in många svar och valde att göra någonting vackert och spännande av dem.

En grej med hela serien var att få syn på vad poesi kan betyda: ögonblick i vardagen, en naturhändelse, texter, musik, ett själsligt behov - så vi gick ut och filmade lite skönhet och grävde ner oss i Yles arkiv där vi hittade en hel del inspirerande filmmaterial från gångna tider. Bilderna lade vi ihop med era texter.

Vi delade upp svaren i fyra kategorier: besvikelse, inspiration, "mot döden" och poesi som en egen värld.

Hoppas ni gillar våra korta poesifilmer.

Inspiration ger både poettips och så letade vi upp något som ser ut att ha varit ett nöje förr i tiden – då verkar man ha roat sig med att mata varandra. Den filmen hänger, på något sätt, samman med en av berättelserna vi fick in:

re:poesi: Poesin som inspiration - Spela upp på Arenan

Barndomens ormutställning från den svartvita tv:ns tid visar upp ett osannolikt klipp med ett litet barn och en stor orm.

Mot döden bygger ändå på svar om hur poesin finns med i en bland annat som starka ungdomsminnen:

re:poesi: Poesi: mot döden - Spela upp på Arenan

I besvikelse får man ta del av vad dikter är (för negativa) och borde vara (positivare). De borde till exempel handla om nyfödda barn, fick vi veta. Vi letade fram när undantaget till elitismen, Tove Jansson, får pris mitt i ett hav av gubbar.

re:poesi: Besvikelsen på poesin - Spela upp på Arenan

Poesin som rakblad visar upp ett vansinnigt vackert snöfall och en fantastisk scen ur regissören Luis Bunuels ”Den andalusiska hunden”. Nyckelord i den scenen är rakblad och öga.

re:poesi: Poesin som rakblad - Spela upp på Arenan

Tack för alla era svar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln