Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tempelplatsens kyrka och bostäder i Sinebrychoffsparken – Helsingforsarna har protesterat mot byggnader förr

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 16:32.
Insidan på kyrkan
Bildtext Tempelplatsens kyrka ansågs som ett skrytbygge. I dag är det en av helsingfors viktigaste turistattraktioner.
Bild: Fotograf: Linda Varoma

Guggenheim är inte det enda byggprojekt som fått helsingforsarna att stiga upp på barrikaderna. Mikael Sundman, pensionerad arkitekt på Helsingfors stadsplaneringskontor, räknar upp byggnader som väckt stora protester.

1. Keskos huvudkontor på Skatudden - förverkligades

Invånarna protesterade av mycket själviska orsaker. Där fanns nämligen en sandplan som invånarna använde som fotbollsplan. De ville inte ha ett hus som skulle förstöra barnens fotbollsspel. Nu ska huset konverteras till bostäder och hotell.

Arkitekten Mikael Sundman vid platsen för det tilltänkta Guggenheimmuseet i Helsingfors.
Bildtext Mikael Sundman är arkitekt och har arbetat på Helsingfors stadsplaneringskontor.

2. Alvar Aaltos centrumplan- förverkligades inte

- En annan stor protest var Alvar Aaltos centrumplan 1961. Den innefattade sju byggnader vid Tölöviken. Mittemot skulle det gå en motorväg. Den skulle gå från Böle rakt igenom centrum, där var Sanomahuset och de stora kontorsbyggnaderna står i dag. Då var det kulturfolket och arkitekterna som protesterade. De ville inte ha en motorväg rakt in till centrum. Men bland annat Finlandiahuset kom till i den planen.

3. Tempelplatsens kyrka - förverkligades

- Det var inte huset man protesterade mot, utan pengarna som skulle användas till att bygga kyrkan. Då hade det finska medvetandet om tredje världen kommit igång och det var hungerskatastrof i Biafra. Man undrade varför kyrkan skulle bygga ett skrytbygge i stället för att hjälpa människor i nöd. Det är lite samma sak med Guggenheim. Den starkaste kritiken mot projektet är att Helsingfors har ekonomiska problem. Varför skulle man då sätta 80 miljoner euro på kultur i stället för på dagis, skolor och åldringsvård.

Man undrade varför kyrkan skulle bygga ett skrytbygge i stället för att hjälpa människor i nöd.

― Mikael Sundman om Tempelplatsens kyrka
Människor njuter i solen i Sinebrychoffparken.
Bildtext Sinebrychoffsparken skulle få bostadshus, men folket protesterade.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

4. Bostäder i Sinebrychoffsparken – förverkligades inte

- En jättestor protest som samlade tusentals och tusentals människor var Sinebrychoffsparken, dit man planerade nya bostadshus. Man ville inte förstöra en kulturhistoriskt viktig park. Invånarföreningarna i de södra stadsdelarna föddes just ur den här protesten och de hade en ganska stor betydelse i utvecklandet av de södra stadsdelarna.

5. Bostäder på Josafatsbergen - förverkligades inte

- Nästa stora folkliga protest var om Josafatsbergen mellan Borgbacken och idrottshuset vid Braheplan. Det var lite mygel inblandat, det vill säga en politisk vänsterförankrad förening hade byggt simhallen och idrottshallen. Men det gick inte så bra. För att få lite mera klirr i kassan var det tänkt att de skulle bygga bostadshus på bergen. Det ledde till väldiga protester norr om Långa bron. Sörnäsborna och Berghällborna ville bevara bergen där de solade sig och åkte pulka.

Tornhotell på Busholmen tar form, bild tagen 24.5.2016
Bildtext Nu är tornhotellet på Busholmen, i stället för på Skatudden. Och endast 16 våningar hög.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

6. Tornhotell på Skatudden - förverkligades inte

- Ett lite nyare exempel är hotellet som skulle byggas på Skatudden, där var utomhusbadet Allas finns nu. Nuförtiden finns tornet på Busholmen med sina 16 våningar, fastän man ursprungligen planerade att det skulle bli 33 våningar högt.

Morgonöppet: Mikael Sundman om byggplaner som mött på motstånd i Helsingfors

9:17

Har du fler exempel på stadsplaneringsgräl du minns? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln