Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Diskrimineringsombudsmannen: Polisen borde förbjuda nynazistmarsch

Från 2016
Uppdaterad 06.12.2016 10:46.
Nynazister på Narinkens torg i Kampen.
Bildtext Nynazisterna i motståndsrörelsen ska marschera på självständighetsdagen i Helsingfors. Bilden är från motståndsrörelsens demonstration i Kampen i Helsingfors.
Bild: Yle

Diskrimineringsombudsmannen anser att polisen borde förbjuda nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen. Enligt specialsakkunnig Robin Harms vid Diskrimineringsombudsmannens byrå åtnjuter nynazisterna inte rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet.

- Om målet med verksamheten och användandet av yttrandefriheten är att kränka andra människors rättigheter så åtnjuter verksamheten inget skydd i grundlagen eller i människorättskonventionerna som är juridiskt bindande. Man har inte rätt att hänvisa till olika grundrättigheter för att kränka andra rättigheter, då gör man sig skyldig till missbruk av rättigheterna, säger Harms till Yle Huvudstadsregionen.

Diskrimineringsombudsmannens byrå ska nu föra en dialog med polisen om det här.

Misstänkt för dödsmisshandel kan delta i marschen

Polisen har ändå inte haft några invändningar mot nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch på självständighetsdagen. Den går under namnet "Marsch mot frihet". Nynazisterna samlas först på Hagnäs torg och tågar därifrån till statyn av Johan Vilhelm Snellman, som finns framför Finlands Bank i Kronohagen.

Motståndsrörelsens webbplats beskriver Snellman som en av de viktigaste personerna inom den nationella väckelserörelsen. Motståndsrörelsen skriver att hans barnbarn, Teo Snellman, har beskrivit sin farfar som den första nationalsocialisten i Finland.

Om målet med verksamheten och användandet av yttrandefriheten är att kränka andra människors rättigheter så åtnjuter verksamheten inget skydd i grundlagen.

Robin Harms, Diskrimineringsombudsmannen

Nordiska motståndsrörelsen är takorganisationen som Finska motståndsrörelsen lyder under. Spotlight berättade i våras att Finska motståndsrörelsen är Finlands mest militanta nazistorganisation och att våld är en central del av motståndsrörelsens ideologi.

Exempel på det sågs i september när nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen under en nazistdemonstration misshandlade en förbipasserande så att denne dog en knapp vecka senare.

Torniainen misstänks för grovt dödsvållande och grov misshandel. Förundersökningen i fallet är nu färdig och har gått till åklagare. Han har också tidigare gjort sig skyldig till våldsbrott. För tillfället är han ändå på fri fot och kan därmed delta i marschen på självständighetsdagen.

Polisen: Alla ska få ordna en demonstration

Överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen vill inte ta ställning till Diskrimineringsombudsmannens utlåtande utan hänvisar till Polisstyrelsen.

- Alla får ordna en demonstration. Polisen kan inte förbjuda det på förhand. Det har justitieombudsmannen slagit fast och så lyder nuvarande praxis, säger Kujala.

Alla får ordna en demonstration. Polisen kan inte förbjuda det på förhand.

Seppo Kujala, polisen

Riksåklagarämbetet beslöt i slutet av oktober att inte väcka talan om att förbjuda Finska motståndsrörelsen. Polisstyrelsen funderar fortfarande på att väcka talan om att förbjuda rörelsen.

Nazisternas marsch har lett till att anarkisterna i A-ryhmä tillsammans med Helsingfors vänsterunga och det antifascistiska Varis-nätverket ordnar en motdemonstration. Planen är att samlas på Stationsplatsen och därifrån ska motdemonstranterna gå till Senatstorget för att enligt egen utsago "klargöra för nazisterna vad de tycker om rasism och nazism".

Kujala säger att polisen försöker hitta en lösning där man undviker sammandrabbningar.

- I första hand ska det vara möjligt att hålla lagliga demonstrationer och människors grundrättigheter ska inte begränsas på ett orimligt sätt. På plats bestämmer polisen sedan hur vi agerar. Människors liv och hälsa ska skyddas. Utgångspunkten är att alla ska få demonstrera och att andra människors rätt till detta inte begränsas, säger Kujala.

Självständighetsdagen 2016