Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åklagaren: Forsbymordet är ett väldigt ovanligt och grymt fall

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 16:06.
Några trähus i en skogsdunge.
Bildtext På offrets gård finns två boningshus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Åklagaren kräver livstidsstraff för Forsbymordet. Försvaret medger grovt dödsvållande. Domen faller om två veckor.

Den åtalade 28-åriga mannen har tigit om händelserna både under polisförhören och rättegången. Han säger att han ingenting minns av själva våldsdådet på gården i Rike nära Forsby i Lovisa.

Den enda dokumenterade kommentaren hörde rätten på fredagen. Enligt ett polisvittne hade mannen två gånger spontant upprepat meningen: ”Jag måste göra det för hon har kommit till mitt hem.” Det här skedde under rättsmedicinska undersökningar några timmar efter att han hade gripits.

Jag måste göra det för hon har kommit till mitt hem.

Den åtalade mannen.

Under den andra rättegångsdagen hördes flera poliser som vittnen. De beskrev det dramatiska gripandet av den åtalade mannen, då en polishund blev allvarligt skadad.

Elchocker med elpistol hade inte önskad verkan på den gripne. Den misstänkte 28-åringen släppte kniven han hade i sin hand först efter batongslag. Enligt poliserna verkade mannen med avsikt ha gömt sig i mörkret i en tät snårskog för att ligga i bakhåll.

- Han hade nästan en timme på sig att springa iväg från sandgropen innan vi kom till platsen med våra hundar, men valde att stanna kvar, säger ett vittne.

Väggskylt
Bildtext Gärningsmannen tog sig till fots från Forsby ABC till sin gamla hemgård i Rike.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För Yle Östnyland beskriver åklagare Jukka Haavisto brottsmålet som mycket exceptionellt.

- Vi har att göra med ett väldigt ovanligt fall, att en okänd person kommer till en annans hem och sedan dödar är inte vanligt i Finland.

Förövaren och offret, en medelålders kvinna, kände inte varandra från tidigare. Den åtalade hade dock tidigare bott på gården där brottet begicks. Han var på rymmen från ett mentalsjukhus.

Karta med mordplats, Forsby och Lovisa centrum
Bild: Yle

Enligt åklagaren är det fråga om mord utfört på ett rått och grymt sätt. I sin slutplädering betonade han att den åtalade avsiktligt har sökt sig till gården utrustad med två eggvapen.

- Motivet var att ta över sitt hem igen. Han gjorde sig hemmastadd där efter dådet.

Försvarsadvokat Olli Piipponen ifrågasätter avsiktligheten med dådet. Det fanns ingen klar planering bakom handlingarna, säger han.

- Den åtalades mentala hälsotillstånd ska också påverka bedömningen av avsiktligheten, säger Piipponen. Att en drogmissbrukare bär eggvapen med sig är inte ovanligt.

Domen avkunnas den 16 december, om inte rätten anser att en sinnesundersökning bör göras. Både åklagaren och försvaret vill att en sådan görs.

Diskussion om artikeln