Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Har du råd att gå till veterinären?

Från 2016
Uppdaterad 16.12.2016 12:54.
För dyrt för Sylvi? - Spela upp på Arenan

Hur mycket får det kosta att gå till veterinären? Vi fick ett mejl av en tipsare som tyckte att det var hutlöst att det kostade 200 euro att gå på seniorgranskning med en gammal katt. Vad tycker du, har du råd att sköta om dina husdjur?

NI är redan många som har hört av er.
En tipsare berättade att samma procedur kostade dubbelt så mycket på en klinik som hörde till en kedja.

I oktober var jag hos en privat veterinär och fick vaccin och pass till min hundvalp. Det kostade 72€.
Samma dag ringde jag till Evidensia och frågade deras pris för samma behandling , dom svarade 150€

En annan berättar att samma operation kostade flera hundra euro mer ett år senare när kliniken köpts upp av Evidensia.

Någon borde kolla om det ens är etiskt korrekt att ha så höga priser. Jag har hört historier om hundägare som varit tvungna att ta bort sitt älskade husdjur när kostnaden för dess vård blivit för dyr.

Priserna stiger

Enligt konsumentindexet har de summor som hushållen lägger ut på veterinärutgifter stigit mer än andra kostnader.

Det här kan bero på många saker. Veterinärerna har tillgång till allt mer avancerad teknik, folk är beredda att spendera mer pengar på sina husdjur och man går oftare till privata veterinärmottagningar.

Särskilt i Huvudstadsregionen är det svårt att få tid till den kommunala veterinären och då är det den privata sidan som gäller.

Också veterinärförbundet har uttryckt sin oro över att veterinärpriserna skjuter i höjden, om det blir för dyrt har folk inte längre råd att ta hand om sina husdjur. Det har till och med varit tal om att man tvingas avliva sitt husdjur eftersom man inte har råd med veterinärkostnaderna.

Hälften av veterinärerna är anställda av samma kedja

Under de senaste fem åren har en drastiskt förändring av veterinärbranschen ägt rum. För fem år sedan verkade de flesta veterinärer antingen som kommunala veterinärer, som småföretagare eller som anställda i småföretag.

Mellan åren 2012 och 2015 köpte de två stora veterinärföretagen Animagi och Univet upp många mindre veterinärfirmor. År 2015 köptes Animagi och Univet av svenska Evidencia, ett bolag som i sin tur ägs av ett riskkapitalbolag. Nu arbetar nästan hälften av de privata veterinärerna för Evidensia.

I Sverige har Evidencia intåg på marknaden inneburit att både veterinärpriserna och försäkringspremierna har stigit. Det är ännu för tidigt att säga om detsamma kommer att hända här.

Mer er hjälp vill vi nu granska veterinärpriserna.

Det är inte längre möjligt att delta.

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln