Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gambias diktator erkänner sig besegrad - "Det här är enormt!"

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 16:06.
Gambias besegrade president Yahya Jammeh
Bildtext Yahya Jammeh har erkänt sig besegrad efter 22 år vid makten.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Västafrikanska Gambias president Yahya Jammeh har förlorat valet mot oppositionskandidaten Adama Barrow, uppger valkommissionen i landet.

- Det här är en vattendelare för hela regionen, säger Jeffrey Smith, journalist och grundare av medborgarorganisationen Vangaurd Africa till tidningen IBTimes.

- Det är en enorm stund för hela landet tack vare att oppositionen kunde gå samman. Det är ett exempel för andra prodemokratiska rörelser över hela Afrika, fortsätter han.

För första gången i Gambias historia hade oppositionen enat sig bakom en kandidat, och det gav resultat.

Sainey M K Marenah, aktivist och journalist från Gambia, säger i samma tidning att valresultatet saknar motstycke i den politiska historien.

- Det är en milstolpe när Gambia tillsammans sade nej till diktatur med demokratiska metoder.

Marenah har bott i Senegal sedan han anklagats av Gambias regering för att ha publicerat falska nyheter år 2014. Nu hoppas han kunna återvända hem.

Väntar på presidentens uttalande

Redan innan de officiella resultaten kom meddelade valkommissionen att Jammeh kommer att erkänna sig besegrad.

Det har inte hänt tidigare i det lilla landet, som inte har haft ett fredligt maktskifte sedan landet blev självständigt år 1994. Jammeh tog makten i en statskupp år 1994.

Under hans fyra presidentperioder har förtryck och intolerans spridit sig i landet och han har gjort sig känd som en skoningslös och oförutsägbar president.

Han har varit hård mot oppositionen, journalister och homosexuella. Han utropade Gambia till en islamisk republik förra året och har också påstått att han kan bota både barnlöshet och aids.

Jammeh har ännu inte uttalat sig, men motkandidaten Adama Barrow säger till nyhetsbyrån Reutrers att han väntar på ett samtal från presidenten.

Han sade samtidigt att han ännu väntar på de officiella resultaten men att han enligt sina egna uträkningar har vunnit.

Senare fick han det bekräftat, han hade slagit presidenten med 45,5 procent av rösterna mot Jammehs 36,7. Marginalen var kring 50 000 röster i landet med knappt två miljoner invånare.

Jammeh förlorade stort bland annat i huvudstaden Banjul, som var hans högborg och där han hade störst stöd.

Valkommissionen manar till lugn

Valresultatet har väckt häpnad i Gambia, som är ett populärt turistmål också för finländare. De flesta hade förväntat sig att Jammeh skulle vinna.

Innan valkommissionens chef Alieu Momar Njie utannonserade valresultatet manade han folk till lugn nu när landet går in på outforskat vatten.

Under valdagen på torsdagen stängdes internet av och internationella samtal blockerades. Demonstrationer förbjöds också i kölvattnet efter valet.

- Jammeh förbjöd protester, men inte segerfester. Vi har vunnit. Gambia har vunnit. Det här är enormt. ENORMT, skrev Jeffrey Smith på Twitter. Han är amerikan men har arbetat länge för demokratirörelsen i Gambia.

Föga överraskande är han inte populär hos den nuvarande regeringen.

Diskussion om artikeln