Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna gillar nya Västra Nyland

Från 2016
Birgitta Udd och Daniela Andersson står ute med ytterkläderna på.
Bildtext Birgitta Udd och Daniela Andersson.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Fredagssnackarna Daniela Andersson från Ingå och Birgitta Udd från Karis berömmer tidningen Västra Nylands exemplar från den 2 december. Det är första dagen som Västis utkommer som tvådagarstidning i pappersformat. Andersson efterlyser en finansiär som är villig att starta en ny tidning.

Den ekonomiska krisen inom tidningsbranschen gjorde att KSF Media beslöt att minska personalen och att Västra Nyland och Östnyland enbart ska utkomma två dagar per vecka i pappersformat. Västra Nyland utkommer på tisdagar och fredagar.

Nyheter finns varje dag på tidningarnas webbplatser.

Daniela Andersson och Birgitta Udd tittade för första gången på den nya tidningen med lokalt material då de kom till Yle Västnylands studio i Ekenäs.

Birgitta Udd konstaterar att det är bra att man satsar på lokalt material då tidningen endast utkommer två dagar i veckan i pappersformat.

- Tidningen ser ändå ut som tidigare på något sätt. Jag fann inte något som är annorlunda. Jag funderar mest på om tidningen får flera sidor, om annonserna ökar eller minskar.

Fantastiskt fin tidning

Det ser bra ut, säger Daniela Andersson som tycker att det är svårt att diskutera själva produkten eftersom hon vet hur tungt redaktionen haft det.

- De har kämpat för att få allt att gå ihop. Redaktionen har halverats samtidigt som det ska göras en ny produkt och Västis har fått stå ut med mycket kritik. Ur journalistisk synpunkt är det en fantastiskt fin tidning som de fått ihop.

Daniela Andersson hoppas att det finns en kämpaanda som skulle leda till en ny tidning i Västnyland, och att det skulle dyka upp en finansiär som är beredd att ge ut en ny tidning.

- Eller tänk om finansiären skulle köpa ut Västra Nyland ur KSF Media, för KSF Media behöver inte Västis. Det borde göras en revolution nu.

Straffa inte Västis

Andersson hoppas också att folk inte straffar Västra Nyland genom att sluta prenumerera.

- Det är fel sätt. Det är folk högre upp i ledningen som är skyldiga till detta.

Yle Västnyland bjuder på fredagar in snackare som reflekterar över veckan som gått. Daniela Andersson och Birgitta Udd filosoferar 2 december.

Fredagssnack podcast - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln