Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska myndigheter varnar för kosttillskott - i Finland ska man tänka själv

Från 2016
Uppdaterad 03.12.2016 15:57.
Hälsokost i butikskedjan Life i Helsingfors.
Bildtext De finländska myndigheterna utgår från att produkter som finns på marknaden ska vara trygga.
Bild: Niklas Evers'

Livsmedelssäkerhetsverket Evira tycker inte att man behöver varna för att amningste eller krossade linfrön kan skada hälsan. Att följa kostrekommendationer och de instruktioner som följer med kosttillskott räcker, menar de finländska myndigheterna.

Både i Finland och Sverige hör örtte med fänkål till de produkter som gravida och ammande kvinnor samt små barn rekommenderas att undvika. I Sverige drog affärer bort amningste med fänkål från hyllorna efter att SVT berättat om att fänkål finns bland de ämnen som ammande kvinnor ska undvika.

Också i Finland finns örtteer (tedrycker baserade på växter, till exempel rooibos) på listan över födoämnen och livsmedel som ammande kvinnor ska undvika. Vid Evira anser man ändå inte att det finns något behov att reagera på att te med fänkål i handeln säljs uttryckligen till ammande kvinnor.

- Vi har inte ännu fått sådan information till oss här i Finland att vi skulle anse att vi behöver så drastiska åtgärder som att dra bort ett sådant här te från marknaden. I kostrekommendationerna ges rådet att vara återhållsam med sådana här produkter under graviditetet och amning, säger överinspektör Annika Nurttila.

Hon säger att det här är något som lönar sig att ta upp till diskussion på rådgivningen.

- Olika slags örtteer och kosttillskott som man skulle vilja äta under graviditeten är sådant som man individuellt ska komma överens om. Behöver man faktiskt dem, är det tryggt att äta dem under graviditeten? Här är rådgivningen den centrala punkten i det finländska hälsovårdssystemet.

Hur farliga är krossade linfrön?

I Sverige avråder Livsmedelsverket från att äta krossade linfrön, eftersom giftiga ämnen kan bildas i kroppen:

“Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd att inte äta krossade linfrön.”

I Finland anser Evira att konsumenterna kan fortsätta äta linfrön i måttliga mängder:

“Toxisk cyanid frigörs ändå så långsamt att halterna i kroppen inte stiger till en farlig nivå om kross inte intas i mycket stora engångsdoser.”

“Evira anser att det nuvarande rekommenderade intaget av oljeväxtfrön är tillräckligt lågt för att skydda konsumenten mot hälsorisker som såväl tungmetallerna som linamarinet medför.”

Onödigt varna för trygga produkter

De finländska myndigheterna utgår från att produkter som finns på marknaden ska vara trygga. Om det uppstår problem ska farliga produkter dras bort från marknaden. Det finns alltså ingen orsak att gå ut med varningar för produkter som säljs i affärerna, resonerar Evira.

Annika Nurttila förklarar att myndigheterna i Sverige och Finland helt enkelt har olika inställning till att gå ut med varningar i frågor där man inte vet hur stor riskerna är.

- Stilen att närma sig är lite olika i olika länder. Vi har tagit ett vardagsnära sätt att närma oss det. Vi informerar och försöker se till att vi utvärderar risken när vi går ut med information, så att den enskilda människan inte behöver tänka på saker och ting.

- För den enskilda konsumenten kan det ändå vara skäl att tänka efter om det är lämpligt att konsumera vissa produkter och i vilka mängder man i så fall gör det.

Myndigheterna övervakar att de varningar och bruksanvisningar som finns på förpackningarna är tillräckligt klara och rediga. Det gäller för konsumenten att se till att läsa de instruktioner som finns, säger Annika Nurttila.

- Var och en ansvarar också för sitt eget beteende. Det kan samhället inte ta över i alltför stor grad.

Diskussion om artikeln