Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SOHR: IS ska utse en efterträdare till Abu Bakr al-Baghdadi

Från 2016
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi
Bild: EPA/ISLAMIC STATE VIDEO

Enligt en rapport från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har terrororganisationen Islamiska statens ledning kallats till Irak för att utse en ny "kalif".

SOHR uppger att man fått information från flera tillförlitliga källor om att ledningen för IS bett ledarna för "staten al-Raqqah", IS-jihadisternas de facto-huvudstad i Syrien, att komma till Irak för ett möte.

IS-ledarna ska ha förklarat att mötet hålls för att utse en efterträdare till IS-ledaren, "kalif" Abu Bakr al-Baghdadi.

Uppgifterna har inte bekräftats från andra internationella källor.

Irakiern Abu Bakr al-Baghdadi (ursprungligen Awwad Ibrahim Ali al-Badri) har lett terrororganisationen Islamiska staten och lät sig utropas till kalif i juni 2014.

Det har flera gånger rapporterats att Al-Baghdadi antingen gripits eller dödats. Uppgifterna har senare visat sig vara felaktiga.

I början av oktober i år rapporterades att en lönnmördare hade försökt förgifta honom och att han insjuknat svårt. Inte heller de uppgifterna har kunnat bekräftas.

Ännu i början av november spreds en ljudupptagning där en röst som påstods tillhöra al-Baghdadi gav flera uppmaningar till IS-jihadisterna. Då hade det inte spridits några ljudupptagningar eller videon med al-Baghdadi på över ett år.

Diskussion om artikeln