Forskare har hittat gen som påverkar alkoholsuget
Forskare har hittat en gen som verkar påverka lusten att dricka alkohol. Omfattande undersökningar tyder på att de som har en fungerande KLB-gen får en signal av hjärnan när de druckit tillräckligt.
Resultatet är en sammanställning av 50 olika omfattande genforskningar. En del av dem har gjorts i Finland.
Genforskningen var ovanligt omfattande. I två olika skeden undersöktes sammanlagt 105 000 människor, alla med europeisk bakgrund.
De som undersöktes hade som vana att konsumera måttligt eller rikligt med alkohol. Med riklig konsumtion avsågs män som drack 21 ölflaskor eller små vinglas i veckan och kvinnor som drack 14. Till kategorin som konsumerade en måttlig mängd alkohol räknades de män som drack maximalt 14 portioner i veckan och kvinnor som drack sju.
Inga alkoholister deltog i undersökningen.
KLB-genen spelar en betydande roll
En viktig upptäckt som gjordes i samband med undersökningen hade att göra med KLB-genen, säger docent Anu Loukola vid Helsingfors universitet. Genen verkade ha en inverkan på bruket av alkohol.
Det här är ändå svårt att undersöka hos människor, så tesen testades på möss som man hade avlägsnat KLB-genen från. De här mössen visade sig ha ett betydligt större sug efter alkoholhaltiga drycker än de möss som hade kvar sin KLB-gen. Enligt Loukola var skillnaden tydlig.
Hon säger att upptäckterna som gjordes på mössen rimligtvis kan överföras till människor.
Forskarna antar att möss – och människor – som har en fungerande KLB-gen har ett regleringssystem som begränsar mottagandet av alkohol. Hjärnan kan alltså skicka en signal att man inte behöver mera alkohol. Om den här genen saknas så är regleringssystemet inte i bruk.
Motsvarande regleringssystem ser ut att fungera också till exempel vad gäller sötsaker.
Forskarna tror att den här upptäckten kan göra det möjligt att utveckla ett läkemedel som kunde hjälpa människor att kontrollera sin alkoholkonsumtion.
Ingen mirakelmedicin i sikte
Loukola hyser ändå inga förhoppningar om någon mirakelmedicin. Enligt henne är det sannolikt att det är flera olika gener samt omgivningen som reglerar alkoholbruket.
Dessutom saknas fortfarande forskning där man beaktar människor med mycket riklig alkoholkonsumtion.
Loukola betonar också att förhållandet mellan gener och alkoholanvändning är mycket komplext och att det fortfarande finns mycket som vi inte har kunskap om.