Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I Svenska Yles serie om julmusik: Tantis serenad

Från 2016
Julstjärna i kvällsbelysning
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

”Månstrålar klara glimma
Vinden sakta dör
Och i den sena timma
Jag mandolinen rör…..”

Det vill säga Tantis serenad, som var ett av Jussi Björlings stora nummer.

Men varför kallas den för Tantis serenad? Tanti, egentligen Constantino Bedini var en italiensk clown som föddes 1861 och dog endast 39 år gammal. Han var ryttare hos Cirkus Ciniselli i Ryssland innan han blev clown.

I slutet av 1890-talet flyttade han till Stockholm och utvecklade där ett specialnummer med dresserade grisar. Numret blev populärt och Tanti beslöt sig för att grunda en egen cirkus.

Målade om sin häst

Men det var knappt om pengar så Tanti måste hålla kostnaderna nere. Därför målade han om sin enda häst mellan entreerna för att imponera på publiken.

Han stod också själv för musiken under föreställningarna, det vill säga han spelade melodier på en concertina (ett litet dragspel). Serenaden blev snart så populär att den började kallas Tantis serenad.

Operasångaren Arvid Ödman skrev texten och sjöng in sången 1904. Den nyaste versionen gjordes av Benny Anderssons orkester med Tommy Körberg som solist.

”Tindrande stjärna
Himmelska tärna
Skydda och värna
Kärlekens hopp…..”

Vilken är din favorit bland julsångerna?

Tantis serenad är den fjärde sången i en serie som Svenska Yles musikredaktion presenterar varje dag ända fram till och med julafton.

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kontrollera att det är en bild som vi har rätt att publicera! Skicka era historier och eventuella bilder per e-post till adressen vega.musik@yle.fi, eller använd formuläret nedan.

Musikredaktionens julkalender

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln