Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson: Absurt att 100-åriga Finland firas med estnisk festlikör

Från 2016
Uppdaterad 03.12.2016 22:04.
Vana Tallinn-likör i olika flaskor.
Bild: Liviko.

På lördagen skrev Ilta-Sanomat att de finländska företagen förlorade konkurrensutsättningen när Alko sökte efter en festlikör till ära av Finlands hundraårsjubileum.

Det blev estniska företaget Livikos likör Vana Tallinn som valdes till festlikör och dess etikett pryds nu av texten Suomen Juhlavuoden Kunniaksi (ung. Till ära av Finlands jubileumsår).

Vana Tallinn är en rombaserad örtlikör med inslag av citron och vanilj.

Enligt lagen får Alko inte diskriminera utländska företag i sina konkurrensutsättningar – inte heller då då man söker efter produkter för Finlands jubileumsår.

Alko sökte efter sju starkare alkoholprodukter till jubileumsåret. Tre av de valda alkoholdryckerna kommer från utlandet. Utöver den estniska likören hittas två franska konjaksorter bland jubileumsdryckerna.

"Kan inte begripa hur man kan landa så här snett"

SFP:s ordförande Anna- Maja Henriksson, som är vice ordförande för Alkos förvaltningsråd, skrattar gott åt valet av Finlands 100-års jubileumslikör.

- Jag tycker att det är absurt! Varför utsågs en 100-årsjubileumslikör överhuvudtaget, var det för Alkos egen interna marknadsföring?

- Oberoende så kan det ju inte landa på Vana Tallinn! Hur kan man landa på det, säger Henriksson till Yle Nyheter.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson

Henriksson säger att i fall man vill ha en hundraårsjubileumslikör, så borde man väl utgå ifrån att man talar om en finsk likör.

- Själv skulle jag spontant tänka på hjortron, åkerbär, kråkbär, blåbär, något som är typiskt finskt. Det här är ju väldigt otypiskt finskt!

- Jag kan inte begripa hur man kan landa så här snett, säger Henriksson.

Henriksson säger att hon inte tänker skrida till åtgärder i egenskap av vice ordförande för Alkos förvaltningsråd, hon kan inte ta det skedda på allvar.

- De som har kommit på det här borde inse att det inte var riktigt mitt i prick.

Diskussion om artikeln