Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första gången på självständighetsmottagningen

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:10.
Riitta och Tomas Häyry
Bildtext Riitta och Tomas Häyry
Bild: Yle/Anna Ruda

På självständighetsdagen gör paret Riitta och Tomas Häyry debut på presidentens självständighetsmottagning på slottet. Känslan inför festen kan beskrivas som spänd förväntan och känslan inför Finlands självständighet är tacksamhet.

- Det är lite spännande, säger Riitta Häyry.

- Det ska bli intressant och jag ser framemot att få uppleva stämningen och träffa alla människor. Det är ju bland det bästa man kan tänka sig att få åka till slottet och fira Finlands självständighet, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

Det är första gången de är inbjudna eftersom alla stadsdirektörer inte blir bjuda varje år. Orsaken till att de blev bjudna i år är troligen att president Sauli Niinistö besökte Vasa i somras.

Tomas Häyry berättar att när han hälsar på presidenten kommer han att tacka för inbjudan och önska en god självständighet från Vasa.

- Jag ska tacka för inbjudan och presentera mig, man kan ju tänka sig att han inte kommer ihåg alla, säger Riitta Häyry.

Temat passar Vasa

Hon tycker att festens tema ”Finlands starka sidor” passar bra in på Vasa och Riitta Häyry tror att mottagningen är en ganska avslappnad tillställning även om många säkert är nervösa när de ska gå in och hälsa.

- De yttre ramarna är ju ståtliga och formella, men själva festen och umgänget tror jag är ganska informellt, säger Tomas Häyry.

Paret Häyry tycker att Finlands självständighet förtjänar en högtidlig mottagning och att de som har gjort bra ifrån sig under året lyfts fram och att man firar dem.

- Vi har ett av världens bästa länder och det ska vi fira, säger Tomas Häyry.

Stillsamt firande

Många firar Finlands självständighetsdag med att titta på mottagningen i tv, ett ganska stillsamt firande jämfört med till exempel norrmännens 17 maj och amerikanernas 4 juli då det är fyrverkerier och fest på stan.

- Det är vår tradition att vi firar så här, säger Riitta Häyry.

- Om man tänker på hur början av Finlands självständighet så var det svåra tider och jag tror att traditionen att man inte skulle fira så högljutt föddes redan då, säger Tomas Häyry.

Egen mottagning

På måndag, dagen före självständighetsdagen, ordnar paret Häyry den traditionella självständighetsfesten för Vasas niondeklassare i stadshuset.

- Vi vill att ungdomarna ska lära sig hur man är på en fin fest, bland annat hur man hälsar och dansar, säger Riitta Häyry.

- Jag tycker att det är en av årets roligaste fester. Det är så härligt att se hur de fina ungdomarna, som vi så ofta klagar på, är så pigga och ivriga att få komma på fest, säger Tomas Häyry.

Traditionen bjuder också att de som firar självständighetsdagen hos presidenten ska svara på frågan vad Finlands självständighet personligen betyder.

- Det betyder att vi har ett fritt och stabilt land, vi har fin natur och vi kvinnor är jämställda, säger Riitta Häyry.

- Jag är tacksam och stolt över att vi får vara fria och utvecklas till vårt eget samhälle, som är bland de främsta i världen i dag, säger Tomas Häyry.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln