Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Van der Bellen ny president i Österrike

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 12:12.
Alexander Van der Bellen valdes till Österrikes president den 4 december 2016.
Bildtext Alexander Van der Bellen.

Den obundne kandidaten Alexander van der Bellen blir Österrikes nästa president. När alla under valdagen avgivna röster har räknats och förts samman med prognosen för brevvalet får van der Bellen 53,3 procent av rösterna.

– Jag har ända från början varit inne på en proeuropeisk linje och inrikespolitiskt vill jag som president lyfta fram bland annat de sociala frågorna, säger den nye presidenten van der Bellen.

Med 53,3 procent av rösterna valdes han till Österrikes president för andra gången i år.

I maj kom han också etta, men den österrikiska författningsdomstolen ogiltigförklarade då valet, bland annat för att en del av rösterna hade räknats för tidigt.

I våras var det bara omkring 30 000 röster som skiljde kandidaterna åt, nu var avståndet till högerpopulisten Norbert Hofer betydligt större.

För ett öppet Österrike

I Österrike har presidenten närmast en ceremoniell roll, men presidentvalet har ändå setts som något av ett linjeval i synnerhet gällande landets syn på EU.

I motsats till konkurrenten Norbert Hofer från det högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ, har van der Bellen varit inne på en EU-vänlig linje och profilerat sig som talesman för ett öppet Österrike.

I synnerhet i Bryssel är van der Bellens seger en stor lättnad.

– Från Wien kommer nu en stark röd-vit-röd signal om hopp och positiva förändringar i Europa. Jag hoppas att man i EU-ländernas huvudstäder snappar upp och analyserar den här signalen, säger Alexander van der Bellen.

I den nästan ett år lång valkampen har Hofer och van der Bellen representerat helt motsatta åsikter. Motsättningarna som det här har skapat måste nu övervinnas, säger de grönas partichef Eva Glawischnig.

– Jag tror i alla fall att vi nu har en president som värnar om att ena och inte splittra. En president som vill ha ett starkt Österrike i ett starkt Europa.

Den 72-årige tidigare ekonomiprofessorn van der Bellen satt i det österrikiska parlamentet i 18 år.

Från år 1997 till 2008 var han partichef för de gröna, men i presidentvalet ställde han upp som obunden kandidat.

Den nye presidenten svärs in den 26 januari.

Diskussion om artikeln