Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens premiärminister avgår - nederlag för Renzi i folkomröstning

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 10:49.
Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter att folket röstat nej till en reform som han stått bakom.
Bild: EPA/GREGOR FISCHER

Italienarna röstade med ett klart nej till premiärminister Matteo Renzis förslag om grundlagsreform. Italien och eurozonen hotas av ny kris.

- Folket har talat. Nej-sidan har vunnit och jag har förlorat. Min regeringstid är över och jag kommer att avgå i morgon, sade Renzi.

När så gott som alla röster var räknade, hade 59,7 procent röstat nej till grundlagsreformen och bara 40,3 procent röstat ja.

Renzi ska officiellt meddela om sin avgång vid ett regeringsmöte på måndag eftermiddag och sedan lämna in sin avskedsansökan till presidenten.

President Sergio Mattarella väntas därefter be Renzi, eller exempelvis ekonomi-och finansministern Pier Carlo Padoan att bilda en expeditionsregering. Parlamentet borde godkänna budgeten senare den här månaden och dessutom behövs en ny vallag innan det kan bli nyval.

Ännu en förlust för "etablissemanget"

Den föreslagna grundlagsreformen handlade om att minska senatens storlek och inflytande och att makt skulle överföras från regionerna till centralregeringen i Rom. - Tanken var att Italien skulle bli lättare att styra.

Redan i god tid före valdagen hotade Renzi att avgå om nej-sidan vinner.

Delvis blev folkomröstningen därför en förtroendeomröstning om Renzi. Den italienska folkomröstningen har också setts som ytterligare en mätare på känslorna mot det politiska etablissemanget som sprider sig i Europa.

Dessutom var valdeltagandet i den italienska folkomröstningen ovanligt högt - nästan 68 procent.

EU-ledarna sover dåligt

Folkomröstningen i Italien kommer nu inte att enbart leda till en politisk kris i Italien.

Den italienska ekonomin är euroområdets tredje största och den är svag. De italienska bankerna har stora skulder och bankkrisen riskerar nu att förvärras. Ifall de italienska bankerna kraschar sprids finanssmittan.

"EU-ledarna har inte sovit mycket natten till måndagen", skriver brittiska BBC. Där hänvisar inte BBC bara till ekonomiska, utan också politiska risker.

EU- och euroskepticismen sprider sig i Europa. Om det blir nyval under våren eller i början av nästa sommar i Italien kan det valet bli en framgång för Beppe Grillos EU- och eurofientliga Femstjärnerörelse.

Den första gratulationen till italienarna för omröstningsresultatet kom från Frankrike, från Nationella frontens Marine Le Pen.

Diskussion om artikeln