Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

4G-nätet långsamt i Kristinestad - snabbt i Larsmo

Från 2016
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Matias Monola

I Kristinestad har hastigheten i 4G-nätet sjunkit med över 50 procent under året. Det visar mätningar som gjorts via den finländska webbtjänsten Netradar.

I Malax, Korsnäs, Larsmo, Vörå och Karleby, däremot, surfar man snabbare än förr, visar samma mätning. Här kan du se hur läget är i din kommun.

Medelhastigheten som uppmätts i Kristinestad är 12 Mbit/s. I Larsmo surfar man snabbast i det mobila 4G-nätet. Där är medelhastigheten 52 Mbit/s.

4G-hastigheten sjunker i hela landet

I hela landet har de faktiska hastigheterna som användare får när de surfar i 4G-mobilnätverken sjunkit rejält på många orter under det senaste året.

Det här beror på att allt fler användare laddar ner allt mera data.

- Under den första utbyggnaden av nätet fanns det färre 4G-kunder. Då fick alla höga hastigheter, men det var ju väntat att de skulle sjunka när volymerna växer och flera kunder väljer 4G, säger Tommy Olenius som är ansvarig för nätverksbyggande på DNA.

De som påverkas mest av att 4G-nätet har blivit långsammare är de som har 4G-uppkoppling hemma, alltså om det inte varit möjligt att dra kabel ända fram till dörren.

- Om du har en 4G-låda i ditt hem kan det göra ganska stor skillnad om hastigheten faller med 50 procent på ett år, säger Peter Sjöholm, datajournalist på Svenska Yle.

Snabb 3G bättre än långsam 4G

De flesta har numera 4G-anslutning på mobiltelefonen. Även de kan märka av långsamheten genom att det kan ta längre tid att ladda ner program eller videon. Även kvaliteten på videon kan försämras.

Är 4G ändå bättre än 3G även om 4G-hastigheten har sjunkit?

- Om vi ser på Kristinestad där 4G-mätningarna i snitt är 12 Mbit/s. Det resultatet är sämre än en bra 3G uppkoppling. Där verkar nästan något vara på tok. Överlag ska en 4G-uppkppling vara snabbare än 3G, säger Sjöholm.

Man betalar också mer för 4G och borde därför kunna få en högre hastighet.

- Om det inte är så kanske man borde ta ett samtal till operatören och fråga om det ska vara på det här sättet, säger Peter Sjöholm.

Tillförlitligheten i resultatet av Netradars mätning varierar från kommun till kommun, beroende på hur många mätningar som gjorts.

Har över 100 mätningar gjorts kan resultatet betraktas som realistiskt. Resultatet från Larsmo baserar sig på endast 14 mätningar.

Netradar är en tjänst som vem som helst kan använda för att se hur bra ens egen 4G.-uppkoppling fungerar.

Diskussion om artikeln