Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jens Mattfolk får dubbelroll i Ekenäs IF: Tränare för herrlaget och träningschef

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:36.
Porträttbild på Jens Mattfolk.
Bildtext Jens Mattfolk tränar EIF:s fotbollsherrar 2017.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Jens Mattfolk, 35 år, blir huvudtränare för Ekenäs IF:s fotbollslag som spelar i herrarnas division 1. Samtidigt blir Mattfolk också föreningens träningschef.

EIF:s manager Peter Haglund säger att Jens Mattfolk hela tiden var det första alternativet till tränare för herrlaget.

- Visst hade vi några andra alternativ också. Det handlade främst om det att Jens skulle få vissa saker arrangerade med sitt jobb på Finlands svenska lärarförbund.

Jens Mattfolk representerar också kontinuitet och han har garanterat ett grönvitt hjärta, säger Haglund.

Jens Mattfolk har nu avklarat A-tränarlicensen och får träna ett lag i Finlands näst högsta serie utan undantagstillstånd. Han säger att det inte var svårt för honom att fatta beslutet att bli huvudtränare för EIF.

- När jag fick vissa saker ordnade med jobbet, så var beslutet ganska lätt att fatta.

Kan kombinera tre sysslor

Han säger att han ska kunna kombinera jobben som ombudsman för Finlands svenska lärarförbund, tränare för herrlaget och träningschef. Dessutom är han pappa till två små pojkar.

- Vi har hittat en lösning med lärarförbundet som möjliggör att jag kan vara en dag här och sköta EIF-ärenden och FSL-ärenden parallellt. I jobbet som träningschef ska jag hjälpa juniortränarna att få bra kvalitet i verksamheten och se att EIF:s juniorarbete lyckas ännu bättre än det gjort hittills.

Mattfolk säger att han har ganska klara tankar om ett hurdant lag han vill träna i division 1 säsongen 2017.

- Jag vill ha spelare som är färdiga att jobba hårt, spelare som spelar för laget. Jag vill ha sådana spelare i laget som är färdiga att göra de saker vi inom laget har bestämt att vi ska göra.

Porträttbild på Jens Mattfolk.
Bildtext Jens Mattfolk vill se hårt jobbande spelare i sitt lag.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

I ett lag borde dessutom finnas vissa ingredienser som till exempel en målskytt och skickliga spelare som kan spela fram bollen, säger Mattfolk.

- Utöver det här ska de vara redo att göra jobbet för laget.

Tre klara kontrakt

Ekenäs IF har i detta skede tre spelarkontrakt klara i herrlaget. Mittfältarna Boubacar Kinda och Paul Akouokou har kontrakt för de två kommande säsongerna och försvarsspelaren Johan Estlander är spelklar för säsongen 2017.

Mittfältaren Sampsa Timoska lämnar klubben efter fem säsonger. Klart är också att brasilianska mittfältaren Lucas dos Santos inte fortsätter i Ekenäs.

- Det verkar också högt sannolikt att Tamás Gruborovics inte spelar säsongen 2017, säger Peter Haglund.

Jens Mattfolk säger att luckan eller luckorna efter Timoska och Gruborovics måste täppas.

- Det blir svårtäppta luckor inte bara på planen utan också i omklädningsrummet. Vi behöver åtminstone en erfaren spelare till laget.

Estlander kapten 2017

Johan Estlander kommer att vara lagkapten säsongen 2017. Han säger att det inte var svårt att skriva på ett kontrakt med moderklubben.

- När jag hörde att Jens blir tränare tvekade jag inte längre det minsta. Nu skulle det vara bra om så många av spelarna den här säsongen skulle stanna kvar.

Ekenäs IF:s Johan Estlander med bollen. I bakgrunden syns två FF Jaro-spelare.
Bildtext Johan Estlander fortsätter i EIF.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Jag har märkt det från tidigare säsonger, att då vi fortsätter med så gott som samma trupp två säsonger efter varandra går den andra säsongen riktigt bra.

- Då vi steg till division 1 var laget ganska långt det samma som säsongen innan.

Peter Haglund säger att klubben som bäst underhandlar med upp till fjorton spelare.

- De är frågan om spelare som spelade med oss i somras. Vi behöver förstås också några förstärkningar utifrån, men truppen kommer antagligen att vara mindre säsongen 2017 än den var i år.

Söker efter assisterande tränare

- För tillfället söker vi efter en assisterande tränare åt Jens Mattfolk. Vi underhandlar som bäst med Oscar Forsström för att han skulle bli målvakts- och fystränaresäger Peter Haglund.

I övrigt fortsätter våra bakgrundskrafter, tillägger han.

Det betyder att Ville Orasmaa fortsätter som lagledare och fyrväpplingen Heikki Orasmaa, Rolf Sundström, Kaj Rehnström och Kim Nyström sköter tejparsysslorna.

Daniel Westerlund tränar Akademilaget med Robert Wahlstedt som assisterande tränare.

- I B17-laget är Wahlstedt tränare och Westerlund assisterande tränare.

Trotjänaren Mattfolk

Ekenäsbon Mattfolk tog över som tränare på våren 2013 tillsammans med mittfältsspelaren Sampsa Timoska. Det var meningen att Mike Keeney skulle träna laget, men han avgick sex veckor före säsongen körde i gång.

Säsongen 2014 tränade Mattfolk EIF tillsammans med före detta landslagsspelaren Jari Rantanen. Säsongen 2015 var likaså före detta landslagsspelaren Kari Virtanen hjälptränare medan Jens Mattfolk bar huvudansvaret.

Stefan Strömborg fungerade som tränare för EIF säsongen 2016 tills han avgick fyra omgångar före säsongen tog slut. Ilkka Marttila från Uleåborg kom till undsättning och skötte tränarjobbet resten av säsongen.

Jens Mattfolk kommer också att bli träningschef för Ekenäs IF.

Närpesbördige Mattfolk spelade fotboll för Närpeslaget Kraft fram till säsongen 2007 då han kom till Ekenäs och Ekenäs IF. Han spelade sin sista match säsongen 2015.

Artikeln uppdaterad 5.12 klockan 13.50 med kommentarer från presskonferesen.

Diskussion om artikeln