Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna älskar skumpa på självständighetsdagen

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 14:18.
Skumvinsglas bredvid varandra.
Bildtext En flaska mousserande vin når rätt serveringstemperatur efter 2–3 timmar i kylskåp.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Champagne och skumpa hör till Finländarnas favoritdrycker under självständighetsdagen, åtminstone om man får tro Alkos försäljningsstatistik.

Strax innan självständighetsdagen ökar försäljningen av mousserande vin med 72 procent och försäljningen av champagne med 70 procent i jämförelse med en vanlig vecka, uppskattar Alko.

Veckan innan självständighetsdagen säljer Alko totalt ungefär 130 000 liter skumpa och champagne.

Skumpa allt mer pop

Allra mest mousserande vin dricker finländarna kring valborg men skumpan har blivit en tradition också under helgerna i december.

Försäljningen av skumpa har vuxit med 4,6 procent under årets tio första månader och champagnen med 5,7 procent.

Från januari till oktober har finländarna köpt totalt fyra miljoner liter skumpa och 276 000 liter champagne.

Rätt öppnad kork smäller ej

En flaska mousserande vin når rätt serveringstemperatur efter 2–3 timmar i kylskåp.

Då du öppnar flaskan är det bra att komma ihåg att inte vrida själva korken.

Flaskans mun ska riktas bort från människor och medan den ena handen bromsar korken, vrider den andra flaskans botten.

Då korken öppnas rätt, hörs ingen smäll.

På tisdag under självständighetsdagen är Alko stängt och måndagen innan håller Alko öppet mellan nio och sex.

Porträttbild på det redaktionella teamet bakom Fest på slottet.

Dags att fira 99-åriga Finland

Förberedelserna i full gång.

Självständighetsdagen 2016

Diskussion om artikeln