Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Risikko: Steget från hatprat till våldsdåd är ofta litet

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 10:22.
Paula Risikko
Bildtext Inrikesminister Paula Risikko (Saml).
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) är mycket upprörd över dödsskjutningen i Imatra. Enligt henne är marginalisering den största utmaningen för Finlands inre säkerhet.

- Om det finns något bra med det här så är det att gärningsmannen är gripen och vid liv. Ganska ofta går det på det viset att gärningsmannen i slutskedet gör något åt sig själv, sade Risikko i Yles morgon-tv.

Motivet till trippelmordet i Imatra är fortfarande oklart men enligt Risikko finns det i allmänhet skäl att fästa uppmärksamhet vid den rådande stämningen i Finland.

- Vi har ganska mycket hatprat, i synnerhet på nätet. Det här måste fördömas. På något vis känns det som att man i den virtuella världen får göra vad som helst, men så är det verkligen inte. Från hatprat är steget till våldsdåd ofta litet.

Marginalisering en svår utmaning

Då det gäller den inre säkerheten i Finland anser Risikko att det största problemet är marginalisering.

- En marginaliserad människa kan utföra mycket allvarliga dåd. Det har vi sett ute i välden. Det här problemet har under årens lopp förvärrats och det är svårt att tackla.

Alla bär ansvar för tryggheten

Risikko vill påminna om att Finland fortfarande är ett av världens tryggaste länder. Alla har ändå ett ansvar för att se till att vi har ett tryggt klimat.

- Sådana här händelser måste vi kunna förhindra. Information ska löpa från en myndighet till en annan men också från närstående till professionella som kan hjälpa. Vi måste lita på att vi klarar av att upprätthålla tryggheten. Det är upp till oss alla. Vi kan inte ge rädslan för stort utrymme.

Inrikesminister Paula Risikko ska besöka Imatra på måndagen.

Diskussion om artikeln