Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Yles serie om julmusik: Blue Christmas med Elvis

Från 2016
Uppdaterad 08.12.2016 11:55.
Elvis Presley (1935-1977).
Bildtext Elvis gillade egentligen inte Blue Christmas.
Bild: AP Graphics Bank.

Det är säkert många som har missat det mest intressanta i Blue Christmas. Då Elvis Presley spelade in den så gjorde körsångerskan Millie Kirkham något extra som det alltid skall finnas med i en hitlåt.

År 1957 så var Elvis Presley redan ett stort namn. Under året spelade han in filmerna Lovin' You och Jailhouse Rock. I den senare så fanns något som man kan kalla den första rockvideon då det i filmen ingick en sekvens som blev en förebild för andra artister senare.

Han fortsatte också att skapa tumult var han än uppträdde och under året blev det också konserter i Kanada och Hawaii. Elvis var 22 år och han var redan miljonär och i mars samma år köpte han Graceland dit han flyttade tillsammans med föräldrarna Gladys och Vernon.

Gillade inte låten

Låten Blue Christmas hade ursprungligen utkommit redan 1948 med Doye O´Dell men det var en av de stora pioneererna inom countrymusiken, Ernest Tubb, som två år senare gjorde den till en hit.

Elvis spelade in låten i september 1957 tillsammans med bakgrundskören The Jordanaires och den utkom på albumet Elvis´Christmas Album i december. Det var också då som rockkungen fick en inkallelseorder till armén. Många trodde att hans karriär var över men så blev det ju inte.

Enlig en av medlemmarna i kören The Jordanaires, Gordon Stoker, så gillade Elvis countrystjärnan Tubb, men han ville egentligen inte spela in låten. Antagligen var det skivbolaget som bestämde att han skulle göra det för han hade till och med uppmanat bandet och kören att under repetitionerna göra en så dålig inspelning som möjligt så att den aldrig skulle komma ut på marknaden.

Dråplig session

I en intervju för CNN så berättade Millie Kirkham, som i den här sessionen gjorde debut i kören, att de hade blivit uppmanade att ha skoj och göra något galet i inspelningen.
Och vi skrattade och sjöng whooopin, woo-woo-woo-woo, medan Elvis kapade orden i bitar och sjöng I-I-II ha-ve a ba-lue Chrrrr-istmas, berättade Kirkham.

Finurlig stämma

Men det gick inte alls som Elvis hade tänkt sig. Tvärtom. Det visade sig att det i stället blev en väldigt lyckad och bra version av Blue Christmas. Och Kirkhams höga och fina stämma blev något av en etikett på låten. Om det var ett sammanträffande eller planerat är aningen oklart men en del av de toner som Kirkham sjunger i versen är så kallde blå toner, som ju passade bra in på låten i övrigt också.

Och för Kirkham blev det starten på ett långt och givande samarbete med stjärnan. Hon medverkade på många av Elvis Presleys låtar och var med i dokumentären That´s the way it is. Hennes röst finns också med på många rockklassiker med bland andra Roy Orbison och Jerry Lee Lewis.

En enda gång på scenen

Det blev bara en enda gång som Elvis Presley framförde låten live och det var i samband med TV-specialen som allmänt blev kallad ’68 Comeback Special. Den visade en ny fräsch Elvis som i tight läderdress framförde låtarna akustiskt på en liten scen tillsammans med de ursprungliga musikerna Scotty Moore, D.J. Fontana samt några andra.

Mer om låten kan du höra i Vega kväll måndag med start kl 17.30

Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?

Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi

Musikredaktionens julkalender

Diskussion om artikeln