Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Fängelsestraff för svår tågolycka

Från 2016
Uppdaterad 05.12.2016 13:33.
Tågolycka i Tyskland
Bildtext Trafikledaren döms för vållande till annans död.
Bild: Peter Kneffel / AFP

I Tyskland har trafikledaren som bar ansvaret för tågolyckan i Bad Aibling i februari dömts till ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff. Mannen var upptagen med sin mobiltelefon då de två tågen krockade på en enkelspårig sträcka.

Den 40-årige mannen erkände redan i början av rättegången att han hade spelat på sin mobiltelefon under morgonen då olyckan inträffade.

Sannolikt distraherad av spelet har medarbetaren vid ställverket i bayerska Bad Aibling gett fel signaler till lokförarna, samtidigt som han hade fått fel uppfattning om på vilken station de två tågen skulle mötas.

Det här ledde till att de två tågen frontalkrockade på ett enkelspårigt avsnitt. Då trafikledaren insåg sitt misstag och ville skicka ut en nödsignal tryckte han dessutom på fel knapp.

I stället för att gå till de två lokförarna, gick nödsamtalet till en annan trafikledare. Om lokförarna hade fått nödsamtalet hade olyckan enligt åklagaren med största sannolikhet aldrig inträffat.

Under rättegången ifrågasattes också hur Deutsche Bahn sköter olyckssträckan. Enligt en expert, som hördes som vittne, borde signalsystemen på sträckan ha genomgått en teknisk modernisering för länge sedan.

I olyckan i Bad Aibling omkom 12 mänskor och närmare 90 skadades.

Trafikledaren döms för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Diskussion om artikeln