Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svan som flyger

Finland 100 - ett år fullt av festligheter Yles kanaler

Finlands 100-årsjubileum syns stort i Yles utbud 2017. Bekanta dig med festligheterna och de bästa bitarna ur utbudet för 100-åriga Finland tillsammans med oss.

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2017 15:37.

Finland 100 - öppningsceremoni

Jubileumsåret för det självständiga Finland inleds direkt på nyårsafton i republikens hjärta, vid Tölöviken i Helsingfors. På festen inför det nya århundradet äntrar toppartister scenen och Mannerheimvägen förvandlas till ett stort dansgolv. Den tre timmar långa, direktsända konserten på Medborgartorget i Helsingfors bjuder bland annat på Robin, Alma, Lauri Tähkä, Paula Koivuniemi, Tiisu och Darude. Festen kulminerar vid midnatt och bjuder in alla finländare med vänner att dansa och sjunga in landet i det nya århundradet.

Finland 100 - öppningsceremoni i Yle TV1, Yle Radio Suomi och på Yle Arenan 31.12.2016 med start kl. 22

Kanalen Suomi Finland 100 på Yle Arenan

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Webbplatsen yle.fi/suomi100 på Yle Arenan med start 6.12.2016. Kolla också in sidan Suomi Finland 100 på Arenan samt artikeln Nedslag i det självständiga Finlands historia.

Sidhuvud för Suomi Finland 100 på Arenan
Bild: Yle / Egon Randlepp

Meidän maamme -vårt land

En unik programserie där hela Finland och dess fantastiska natur presenteras från luften. Berättarstilen är på samma gång avskalad och effektfull, med flygbilder tagna från helikopter och en lugn rytm i äkta slow-tv-anda.

Programserien Vårt land visar Finland i hela sin prakt: de somrigt gröna och vintrigt karga lappska fjällen, de vidsträckta österbottniska slätterna, insjölandskapen i öster, skärgården och kustremsan samt olika städer och livet i dem.

Yle TV1 och Yle Arenan med start 9.1.2017

Oi maamme!

Yle öppnar sina arkiv och ger publiken och professionella konstnärer tillgång till Lii-Filmi Oy:s underhållande filmöversikter från gångna årtionden. Alla finländare bjuds in att göra nya kortfilmer och videokonst av arkivfilmerna!

Av de tittarvideor som skickas in sammanställs utställningar som visas på konstmuseer, och runt om i Finland ordnas videoworkshoppar kring temat Oi maamme!. De bästa videorna visas i en programserie på Yle Teema hösten 2017.

Arkiven öppnas på webbplatsen Oi maamme! den 28.2.2017. Samma dag öppnas också den första Oi maamme!-utställningen på Museet för nutidskonst Kiasma.

Kollage av bilder med koppling till webbsatsningen Oi maamme!
Bildtext Oi maamme! bjuder in alla att göra egna kortfilmer.
Bild: Yle / Sammanställt av Harto Hänninen

Föredragsmaraton – 24h live om Finland

Under 24 timmar kommer ett sextiotal forskare och toppexperter från finländska högskolor och universitet att hålla korta föredrag med tyngdpunkt på de 100 senaste åren i Finlands historia.
Genom att undersöka intressanta och överraskande detaljer ur Finlands historia, samhälle och kultur mejslar vi fram bilden av Finland och hur det blivit just det land det är i dag. Vad berättar till exempel babylådan, finlandismer, brev från fronten och Finlands HBTIQ-historia om vårt land? De här frågorna kan du garanterat inte googla fram ett snabbt svar på!

Föredragsmaraton äger rum på Svenska Teatern i Helsingfors den 8−9 september 2017, med inledning kl. 17.30 den 8 september och avslutning kl. 17.30 nästa dag. Alla föredrag kan följas på Yle Arenan.

Drama tar dig till maktens centrum och bakåt i historien

Hemmasalongen: Presidenten

Presidenten är en ny inhemsk dramaserie där vi får följa toppolitiken och vad som händer i maktens korridorer. Vad händer när en reformator utifrån tar över den politiska ledningen i Finland? Serien börjar år 2018 då den framgångsrike affärsmannen Henri Talvio (Samuli Edelmann) väljs till republikens president i Finland. Talvio är känd för sitt förbehållslösa sätt. Det är alltså inte att undra på att medierna talar om en bråkstake till president och en återgång till Kekkonentiden.

I de övriga rollerna ser vi Laura Malmivaara, Inka Kallén, Tommi Eronen, Rea Mauranen, Mats Långbacka, Esko Salminen och Olavi Uusivirta. Serien i 12 delar har regisserats av Lauri Nurkse och manusförfattare är Kirsti Manninen och Antti Pesonen.

Yle TV1 och Yle Arenan fr.o.m. 5.2.2017 (Serien textas inte till svenska)

Bild ur dramadokumentären seitsemäntoista som sänds på Yle hösten 2017.
Bildtext Bild ur dramadokumentären Sjutton som sänds på Yle december 2017.
Bild: Yle / Jussi Nahkuri

Sjutton

Sjutton är en dramadokumentär om det revolutionspräglade självständighetsåret som det tedde sig för de två unga flickorna Iita och Olivia samt en till makten trädande politiker. Denna serie i tre delar skildrar vad som händer när tilliten brister och inte kan återupprättas. Den berättar om hur enkelt vi glider över till motsatta sidor, trots att våra mål och ambitioner är desamma.

Iitas och Olivias berättelse kan också följas på webben.

Yle TV1 och Arenan fr.o.m. 3.12.2017 (Serien textas inte till svenska)

Cilla sitter i en portfölj med sin morfar och tittar på ett fotografi.
Bildtext Serien Barn i 100 år sänds i BUU-klubben och på Barnens Arena
Bild: Malakta

Barn i 100 år

Också för de yngre blir det drama kring Finlands 100 självständiga år i serien Barn i 100 år. Varje episod tar avstamp i nutiden där 6-åriga Cilla får höra hennes morfar berätta om barn från förr.

Genom det dåtida barnets ögon ser vi på dess omvärld med fokus på det vardagliga, kryddat med historiska händelser och fenomen.

I de tio episoderna träffar vi barn och vuxna från 1910-2000-talen, ett decennium per episod. Cilla får genom morfars berättelser ta del av hur det har varit att vara barn i Finland på olika platser, i olika tider.

Yle Fem och Arenan fr.o.m. 25.9.2017

Bilden av ett idrottstokigt folk

Sportfinland

10-delade dokumentärserien Sportfinland är en fortsättning på de populära och prisbelönade serierna Rock-Suomi, Schlager-Finland och Klassiskt Finland. Serien går igenom Finlands idrottshistoria och idrottens betydelse för det finska folket. Berättelser om hur idrotten har format Finland.

De största ögonblicken, de största namnen, de största känslorna. Dokumentärserien berättar historien om Finland och finländarna genom idrotten och i serien intervjuas över hundra av de viktigaste namnen inom idrotten.

Yle Teema och Yle TV2 fr.o.m. 16.11.2017 (Serien textas till svenska)

Finlands 100 största idrottsögonblick

För att hedra 100-åriga Finland rankar Yle Sporten nationens hundra största idrottsögonblick. Nedräkningen pågår fram till självständighetsdagen då den slutliga vinnaren koras. Höga toppar och djupa dalar. Guld och bejublade segrar, svidande förluster och skandaler.

Läs mer här

Också Yle Urheilu bjuder sina webbplatsbesökare på viktiga, intressanta och fängslande finländska sportnyheter dag för dag från hela Finlands självständighetstid. "Sadan vuoden urheilu-uutiset" tar besökaren på en nostalgitripp till de största ögonblicken i idrottens historia, fängslande detaljer och oförglömliga upplevelser. På webbplatsen finns det utöver nyheter även video- och audioklipp från den finländska idrottens historia.

Webbplatsen öppnas 1 januari 2017.

Dokumentärer om den finländska identiteten

Finland är finskt

De populära serierna Finland är svenskt och Finland är ryskt får i april en av många efterlängtad fortsättning i tv med den sista delen, Finland är finskt, i trilogin som rotar i mysteriet med den finländska identiteten. Serien begrundar om det finns ett mått på finländskhet: måste man citera Okänd soldat, åka skidor som ett proffs och lägga äggsmör på sin karelska pirog? Eller räcker det att Finland känns som hemma? Programvärden Juhani Seppänen tar på sitt bekanta sätt med tittarna på en resa till den finländska identiteten genom förundran, fakta och ny information.

Juhani Sepppänen leder serien Finland är finskt.
Bildtext Juhani Sepppänen leder serien Finland är finskt.
Bild: Yle

Yle TV1 och Yle Arenan fr.o.m. 4.4.2017

Tolv ting om Finland

Tolv ting som på ett konkret sätt berättar Finlands historia under de senaste 100 åren. Det är utgångspunkten för serien Tolv ting om Finland. Det minsta föremålet är identitetsbrickan , som bars av soldaterna under kriget, det största är Sverigebåten. Från föremålet leder programvärden Henrik Meinander berättelsen vidare mot fenomen och skeden i vår historia som har haft betydelse för vilka vi är idag. Historiens vingslag har inte känts av enbart i huvudstaden. Karelare, samer och ålänningar har sin egen berättelse om Finland. Det första avsnittet av tolv handlar om valsedeln.

Yle Fem och Yle Arenan fr.o.m 29.9.2017.

Henrik Meinander står på ett Sverigebåtdens däck.
Bildtext Henrik meinander guidar tittarna i serien Tolv ting om Finland.
Bild: Päivi Kettunen

Suomen itsenäistymisen vuodet

(Svenskt namn inte ännu fastslaget)
Den franske dokumentärregissören Olivier Horns berättelse om Finland återger vårt lands historia under självständighetstiden genom en utomståendes ögon och berättar samtidigt om dagens Finland. Horn reser runt i Finland och tar reda på varför detta lilla land i Europas periferi är som det är och hur det har blivit så.

Dokumentären visas nästa år på den europeiska kanalen Arte och på Yle.

Kultur och evenemang under jubileumsåret

Yle visar många av jubileumsårets främsta fester för hela folket. Evenemangen fokuseras särskilt till november–december men pågår hela året.

Spegling - 100 år av finlandssvensk musik

Hur låter det när humorgruppen KAJ, Monic Groop, Frida Andersson och Fork med flera framför pärlor ur vår finlandssvenska musikskatt i oväntade arrangemang och sammansättningar? Följ med den direktsända konserten "Spegling - 100 år av finlandssvensk musik" från Musikhuset i Helsingfors där över 200 artister medverkar. Bertel Lindell minglar bland gästerna i Musikhuset medan Nina Sederlöf och Tomas Ek värmer upp stämningarna inför med bland andra koreografen och regissören för konserten; Roine Söderlundh.

Yle Vega och Yle Arenan lördag 11.3.2017 kl. 19.00 (sändningen börjar kl 18.03), Yle Fem och Yle Arenan måndag 17.4.2017 kl. 19.40.

Århundradets kulturgala

Århundradets kulturgala är en hyllning till den finländska kreativiteten och lyfter fram kulturpersonligheter och -gärningar i vårt land. Kvällen kulminerar i utdelningen av priset Vuosisadan Kulttuuripersoona (århundradets kulturpersonlighet) till vinnaren som avgörs genom en omröstning bland allmänheten. Den underhållande, roliga och garanterat även känslosamma galan som ordnas på Logomo i Åbo direktsänds på Yle TV1.

Yle TV1 och Yle Arenan 18.10.2017

Århundrades kulturgala i Åbo den 18.10.2017

Radio-operan Kylmän maan kuningatar

För Yle betyder Finlands 100-årsjubileum även kulturgärningar. Kylmän maan kuningatar är en radio-opera där nationalstaterna knakar i fogarna i den globala världen. Verket begrundar vems historier vi berättar och vems röst vi sjunger med. Librettot har skrivits av Tommi Kinnunen och Riikka Talvitie och tonsättningen är av Riikka Talvitie. Anni Klein står för regin, Heidi Soidinsalo för ljudplaneringen och orkestern är RSO. Detta är den första nya operan i Finland som gjorts enkom för radio sedan 1950-talet!

Sänds i Yle Radio 1 hösten 2017.

Ylen vuoden 2107 itsenäisyyspäivän ohjelmiston juontajat yhteiskuvassa.
Bildtext Yle laddar upp inför festen på slottet.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Självständighetsveckan

Under november-december når festligheterna sin kulmen. Vi får bland annat får se Nordiska rådets prisgala den 1 november, avtäckningen av vinterkrigsmonumentet den 30 november, festen Suomi 100 som ordnas i Uleåborg den 2 december och riksdagens jubileumsplenum den 5 december.

Allt kulminerar naturligtvis i under självständighetsdagen. Sändningarna börjar redan på kvällen innan då Finland tillbringar sina sista timmar som 99-åring. På självständighetsdagen visas det program i olika medier från morgon till kväll.

Du läsa mer om de olika evenemang som sänds under självständighetsveckan i artikeln Snart når festligheterna kring Finland 100 sin kulmen.

Denna artikel kommer att uppdateras med mer material under jubileumsåret.

Programmet är inte längre tillgängligt

På andra språk

Diskussion om artikeln